ЦИК обяви, че песента за Райна Княгиня на турски не нарушава закона

Лютви Местан, снимка: БГ НЕС, архив

Централната избирателна комисия обяви, че изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език при откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих не е нарушение на Изборния кодекс.

Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство, смятат от Централната избирателна комисия.

Лютви Местан обаче ще отнесе глоба заради това, че е поздравил избирателите си на турски език.

Сигналът срещу ДПС бе подаден от ВМРО. Според воеводите при откриване на предизборната кампания на ДПС е провеждана агитация на чужд език, а по време на концерта е  изпълнена на турски език българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името „Кой уши байрака“.

ЦИК обаче приема, че това не е нарушение на родното законодателство. Комисията обаче ще състави акт на Местан за това, че в своята реч в Исперих е преминал от български на турски език. По този начин той е нарушил разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс.

ЦИК е съставила акт за нарушение на Местан. Той ще бъде изпратен до областния управител на Разград за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK