ЦИК не може да обяви официалните резултати

снимка: infomreja.bg, архив

Централната избирателна комисия все още няма готовност да обяви официалните резултати от първия тур на изборите за президент, съобщи БГНЕС. Причината - продължава приемането на протоколи от общинската комисия в София. 48-часовият срок по закон изтече снощи.

В момента приемаме протоколите на ОИК-София. Иначе всички други протоколи са обработени, каза Ралица Негенцова пред БНР. На въпрос защо се е забавило толкова много пристигането на документите от ОИК в София Негенцова отговори, че не би могла да каже защо.

"Все пак не забравяйте, че на 23 октомври се произвеждаха не само избори за президент и вицепрезидент на България, но и за местни органи на власт, които пък от своя страна водиха избори на общински съветници, избори на кметове на общини, кметове на кметства. Това са много данни, които трябва да бъдат въведени, много са кандидатите и това води съответно до нуждата от повече време, както за попълване на протоколите, така и за отчитане на резултатите", заяви говорителят на ЦИК.

Негенцова изрази надежда до края на деня от ЦИК да могат да обявят данните. "Силно се надявам, но не забравяйте, че протоколите, които са за столичната Общинска избирателна комисия са от 1425 секции. Всичките членове на ЦИК са включени в приемане на протоколите на ОИК София и се надяваме в много бързи темпове да приключи приемането на документите и необходимото време за обработка да бъде до максимум съкратено. За да бъдат обявени едни резултати, те трябва да бъдат реални. Изборният кодекс, отчитайки много други неща, свързани с това, че се произвеждат два вида избори в един и същи ден, не беше отчел именно тези възможности и необходимостта от технологично време", каза Негенцова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK