Цигари за над 360 000 лева откриха на Капитан Андреево

Снимки: Агенция "Митници"

Водачът на камиона е с обвинение

Митническите служители на Главна дирекция  “Митническо разузнаване и разследване“ откриха близо 980 000 къса цигари без акцизен бандерол в тайници на два хладилни камиона, влизащи в страната от Турция.

На 18.04.2020  г. на трасе “ Входящи товарни автомобили“ пристигат един след друг два камиона, управлявани от украински граждани, които представят пред митническите служители редовни документи за превозваната стока за Украйна – домати.

По метода „анализ на риска“ товарните автомобили са насочени за проверка с рентгенова апаратура, при която са отбелязани подозрителни плътности в пода на хладилните полуремаркета. При последващия физически контрол митническите служители установяват, че фабричните кухини в пода на полуремаркетата са пригодени на тайници, в които са били укрити контрабандираните цигари.

В единия камион са били намерени 28 000 кутии цигари, без поставен на тях акцизен бандерол, а в тайника на другия – 20 800 кутии цигари, също без акцизен бандерол. Общата стойност на откритите цигари възлиза на 366 000 лева.

Днес, 22 април 2020 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо украинския гражданин О.Р., на 36 г.

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 18.04.2020 г. през ГКПП – Капитан Андреево, с товарен автомобил – влекач, марка „МАН” с украински регистрационен номер и прикачено към него полуремарке, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република  България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери - 28 000 броя кутии с цигари, марка „Ashima“, на обща стойност 210 000 лева - престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК.

По второ досъдебно производство от същата дата като обвиняем е привлечен друг украинския гражданин П.Ш., на 42 г. за това, че на 18.04.2020 г. през ГКПП – Капитан Андреево, обл. Хасково, с товарен автомобил – влекач, марка „СКАНИА”, с украински регистрационен номер и прикачено към него полуремарке, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери - 20 800 броя кутии с цигари, марка „Ashima“, на обща стойност 156 000 лева – престъпление по  чл.242 ал.1 б. „д“ от НК. Спрямо него също е внесено в Окръжен съд – Хасково искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За двата случая са образувани досъдебни производства, като разследването се води от разследващ митнически инспектор.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че от събраните до момента по досъдебните производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които им са повдигнати обвинения, като наред с посоченото може да се направи категоричен извод, че съществува и реална опасност О.Р и П.Ш. да се укрият или да извършат друго престъпление.

Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK