Чувството за безнаказаност остава най-сериозният проблем при контрола и опазване на горите

Снимки: Infomreja.bg

Най-сериозният проблем при контрола и опазване на горските територии остава съществуващото чувство за безнаказаност в нарушителите, дори когато има влязло в сила наказателно постановление.

Това съобщи пред медии инж. Тони Колев - директор на ДГС "Кюстендил".

По думите му сумите се събират след много години или отпадат по давност, а в същото време нарушителите работят отново в  горски територии  с новорегистрирани фирми.

Регистрираните лесовъди, упражняващи частна практика, допускат извършването на нарушения, не съставят актове и не изпълняват дадените им по закон правомощия по опазване на горските  територии.
 
ДГС "Кюстендил" стопанисва и контролира дейностите в горски територии на площ от 35832 ха, като е разделено на 4 горскостопански  и 15 охранителни участъка.
 
Прекият контрол  на горите се извършва от 15 горски надзиратели, в чиито задължения  със заповед на основание чл. 187 и 188, ал.1, т.1 от Закона за горите влиза и  задължението за опазване  на горски територии, собственост на физически и  юридически лица и техните обединения, с обща площ  до 2 ха включително.
 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK