123 лица са поставени под карантина в община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Кметът Петър Паунов: Надявам се да бъдат взети необходимите мерки за хората с домашни любимци

Съболезнования за близките на нашия съгражданин, който загуби живота си от коронавирус. Надява се, че допълнително тази трагична кончина ще ни отрезви и ще напомни на всеки един от нас, че не е безсмъртен и че трябва да спазваме мерките, които са разпоредени от Националния кризисен щаб, обяви кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

123 лица от общината са поставените под карантина в момента, на други 100 човека вече е изтекла карантината. Що се отнася до тестването, това ще става само в частни лаборатории и те са с ограничен капацитет. Тестове се извършват само на хора, които имат симптоматика и там отново е при конкретен времеви период. Хората, които са под карантина в Кюстендилската болница трябва да изчакат 4-дневния период, за да могат да бъдат тествани, обяви още градоначалникът.

„Надявам се, че ще бъдат взети допълнителни мерки, за хората които имат домашни любимци. За нас 200-250 метра от дома са достатъчни като периметър. Не е необходимо да се създава допълнително напрежение и повод сред хората за недоволство. Надявам се, че ще има указания от Националния кризисен щаб, ако не ще го поставим като задача на местния кризисен щаб“, каза още Паунов.

28 сигнала са обработени през почивните дни, те са от хора, които са нуждаещи се . Към момента има достатъчно яснота за мерките и ангажиментите на всеки един от хората.

До 2 дни е даден срок на директора на Български пощи – Кюстендил, който е необходимо да направи организация при раздаването на пенсиите следващата седмица. От Общината ще предупредят и всички банкови институции да няма струпване на хора пред банкоматите.

„Южният вход на поликлиниката от към бившата Бърза помощ вече е само за медицински специалисти. Всички наши съграждани могат да посещават поликлиниката от северния вход или по-точно входът до аптеката. Вратите ще бъдат отворени, за да не се пипат с ръце. Ограничавайте докосването на колкото се може повече повърхности. Вирусът може да се появи и 1 минута след дезинфекцията“, предупреди кметът на Кюстендил.

От утре екипите на полицията ще започнат да съставят актове за неспазване на правилата при посещения на паркове и градинки. Наказателните постановления са по 5 хил. лв. на човек. „Днес изтича гратисният период и в момента има хора, които седят по пейките. Няма да демонтираме пейки, разчитаме на отговорност. Нека да не плащаме със здравето и живота си заради безотговорно отношение“, призова Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK