Чумата по свинете подмина Благоевградско?

Снимка: Infomreja.bg

Полиция охранява-те кланици в областта

В Областна администрация в Благоевград се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Бисер Михайлов. 

Конкретният повод за заседанието на Областната епизоотична комисия е, че на 06.08.2019 г. в ловно стопанство в района на гр. Самоков е открито мъртво диво прасе, което е дало положителен резултат за заболяването африканска чума по свинете.

На заседанието на Комисията присъстваха представители от 14-те общини на територията на  областта. Представена бе информация за мерките, които са предприети относно установяване на броя на домашните свине, отглеждани в обекти тип „заден двор“, както и за определянето терени за загробване на умрели или принудително убити свине.

Областният управител заяви, че кметовете на общини е необходимо спешно да проведат широка информационна кампания за запознаване на населението с опасните последици от вируса, неговата устойчивост и необходимостта от категорични действия за недопускане на разпространението му на територията на областта.

 Д-р Бащавелов, директор на ОДБХ – Благоевград, представи най-новите данни свързани с разпространението на чумата по свинете на територията на страната, като изтъкна, че епизоотичната обстановка на територията на област Благоевград е спокойна. Той уточни, че ОДБХ е в постоянна връзка с частнопрактикуващите ветеринарни лекари, общините и ловците от ловните дружинки, като и че  предприетите мерки са изключително строги и се изпълняват стриктно.

На заседанието бе уточнено, че Областно пътно управление са предприели действия за редовно почистване на площадките за отдих по републиканските пътища на територията на областта.

Служители на МВР - Благоевград, и служители на Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград, съвместно охраняват четирите регистрирани кланици на територията на област Благоевград. Служителите на МВР осъществяват денонощен контрол на достъпа.

Областната епизоотичната комисия ще продължава да координира действията на местната власт и всички териториални структури на изпълнителната власт, имащи задължения към настъпилата тежка епизоотична обстановка в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK