Ваксевското читалище отпразнува 90-годишен юбилей

Снимки: личен архив

90-годишен юбилей от своето създаване отпразнува читалището в село Ваксево. През 1928 година след  гергьовската служба в храма „Св. Архангел Михаил“ двайсетина души от село Ваксево по инициатива на учителя Стоян Кюркчийски  се събират, за да положат началото на селското читалище, за което избират името „Просвета“.

Селото, което е в община Невестино, е най-голямото в Пиянечкия край. В годината на учредяването на читалището жителите  му са над 2500.  С четирите си черкви и голямото си училище  Ваксево тогава е било значим духовен център в региона. 

Прочути и до днес, макар и вече напълно изчезнали, са ваксевските сини сливи, чиято сърцевина имаше уникален меднобакърен цвят, по който се познаваше и легендарната ваксевска сливова ракия. 

Огромните овощни масиви изсъхнаха и напълно изчезнаха през последните 25 години, а местното население се стопи до около 450 души.  Училището и детската  градина  са със заключени врати и единствено читалището все още брани мисията си на културен  стожер, който под една или друга форма – най-вече от празник на празник, обединява хората.

Читалищните дейци  организираха тържество по случай 80-годишнината от учредяването на това  духовно средище, първите си стъпки към просветата и културата, в което са направили няколко поколения  хора,  родени във Ваксево  и неговите десетки пръснати из баирите махали, вече напълно обезлюдени.

Роза Манова - библиотечен работник към читалището, чийто председател днес е Гуна Горчовска, направи обширен обзор на читалищната история, натрупана през изминалите осем десетилетия. 

Библиотечният фонд е с над 12 хил. тома и благодарение на направено по случай юбилея парично дарения скоро към него ще бъдат добавени и нови издания.

Стари самодейци от читалището, както и съвсем малки дечица, се включиха в  концертната програма за празника. Шестгодишната Радослава изпълни  неизменното за такова събитие стихотворение „Аз съм българче“, на сцената рецитираха и други деца, сред които Асен и Василена. Прочутият ваксевски гъдулар  Момчил Андонов, носител на Голямата награда от фестивала „Струма пее“ и  изпълнителите на народни песни Страхил и Бойка пък се постараха музикалната атмосфера на празника да е като на старите селски събори и я изпълниха с някогашните напеви от Краището.

На 12. май, във Ваксево ще се проведе традиционният местен събор „Русата“, за който в селото си идват и хора, които отдавна са го напуснали, но са го съхранили дълбоко в сърцата си, съобщи библиотекарката на ваксевското читалище „Просвета 1928“ Роза Манова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK