Ваня Костова – човекът, който променя съдби

Ваня Костова, снимки: Личен архив

Ваня Костова се грижи за стотици изоставени кучета в спасителен център за животни „Еремия”

Всеки ден ни заливат с негативизъм и новини, които ни депресират, натъжават и отчайват. Живеем във време и страна, в която добрите хора биват пренебрегвани, недооценявани и изкарвани за луди.

Те обаче продължават да се борят и да ни показват, че човечността я има и просто трябва да си отворим очите.

Днес съм решил да ви запозная с една личност, която ми показа, а след това и доказа, че има хора, които правят добри дела, и то без да очакват нищо в замяна.

Това е човек с главно „Ч”, който се грижи за стотици изоставени кучета в спасителен център за животни „Еремия”, който се намира в община Невестино. Този човек се казва Ваня Костова, която живее в Пловдив, но всеки ден е на път, за да помага на тези, които си нямат друг и разчитат само на нея, както и на хората, които не спират да даряват за тази кауза.

Ще ви разкажа как се запознахме с нея и как тя промени съдбата на две бездомни кучета, които бяха изхвърлени като нещо ненужно и непотребно. Работя на ЖП гара, където изхвърлянето на кучета е честа практика. За няколко години са минали през нас доста кучета, които за щастие имаха късмет и намериха своите осиновители.

Разбира се, аз съм човек, който обича животните и винаги помага с каквото може, но лятото на 2018 година бях изправен пред трудност, с която не можех да се справя сам. При нас изхвърлиха куче, което беше ударено в окото и то вече беше непотребно за него.

Операцията беше неотложна, а в нашия край няма специалист, който може да я извърши. Тогава чрез социалните мрежи се запознах с Ваня Костова, която видя снимка на кучето и няколко дни по-късно пропътува стотици километри, за да дойде при нас.

Сърцето й се късаше при гледката на страдащото животно и тя го взе, като с него взе още едно, защото те бяха другарчета. Ние, българите, винаги гледаме със съмнения на хората, които помагат безвъзмездно и няма да крия, че по това време и аз подходих по същия начин. Обещах си, че ще следя развръзката и съдбата на животните, които поверих на тази непозната жена.

Няколко дни след като тя взе кучетата, качи снимките в социалните мрежи от клиника, в която лекар направил прегледи и преценил, че окото на кучето е перфорирано и то вече никога няма да може да вижда с него. Кучето е страдало по този начин със седмици, но попадна на човек, който променя съдби.

Тя реши да кръсти въпросното куче „Жоржи” и то изкара при нея една година заедно със своя верен другар „Гизда”. Ваня Костова успя да задвижи своите контакти и да ги изпрати в Германия, а промяната, която видях в тези кучета ме смая. „Жоржи” вече беше с едно око, но видимо щастлив от новата си съдба, а неговата приятелка „Гизда” изглеждаше като съвсем различно куче. Това са само две от многобройните съдби, които тази жена е променила, а от това, което виждам в нейния профил в социалните мрежи, си правя извод, че тя е променила стотици съдби.

Какво получава в замяна един човек, който помага и не очаква нищо? Разбира се, че негативизъм, критики, обиди, сигнали, заплахи и така безкрайно. Да, времената са трудни, но какво ни става, че не си помагаме? Какво има да делим?

Ваня някак си успява да се справи с всичко и всеки ден пътува стотици киломери, за да зарадва душите, за които се грижи в Еремия. Десетки хора не спират да й помагат с дарения, от които всяка стотинка е пресметната и отива по предназначение.

Във времена на алчност, злоба и интриги един човек води неуморна борба за спасяване на животи, а такива хора си гарантират космическо безсмъртие. Тя ще продължи да го прави дори и без нас. Всеки, който прояви интерес към нея и нейната кауза, може да разгледа това, което тя прави в нейната страница във „Фейсбук”, която е озаглавена „Помощ за животинки в беда”.

Да, раят съществува и ще бъде последната обител на хора като Ваня Костова.

 

Кучето Жоржи

КОМЕНТАРИ

Надежда Цанова16:41 - 07.10.2019
АБСОЛЮТНО УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ !!!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK