Членове на партии от управляващата коалиция сред учредителите на ИК в подкрепа на генерал Румен Радев и Илияна Йотова

Снимка: Infomreja.bg

Членове на партии от управляващата коалиция подкрепиха кандидатпрезидентската двойка генерал Румен Радев и Илияна Йотова. Те са сред учредителите на Инициативен комитет, в който фигурират видни благоевградски общественици, бизнесмени, лекари, адвокати, преподаватели, бивши военни.

„По тяхна воля обаче засега няма да оповестим имената им заради разбираеми притеснения от евентуални репресии“, заяви на пресконференция в клуба на БСП-Благоевград председателят на Инициативния комитет Николай Шушков. 

Зад издигнатите от ИК и подкрепени от БСП кандидати за „Дондуков“ 2 застават Любен Милев – председател на офицерите и сержантите от запаса и резерва към клуб „Национална полиция“ в Благоевград, о.з. подп. Иван Петров – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, подп. Никола Николов – офицер от запаса и зам.-председател на клуб „Граничар“, преподавателите проф. Невена Филипова, доц. Марек Тасев, Жана Техова, Елена Балева и Бонка Ичкова.

Дългия списък допълват писателят Борислав Великов, бизнесменът Илия Петров, стоматологът Вангел Арабаджиев, актьорите Николай Кимчев и Жанет Керанова, зам.-директорът на театъра Валери Миленков, адвокат Александър Мановски, бившият депутат Емил Костадинов, д-р Владимир Пандев, областният лидер на Движение „Русофили“ – Благоевгрд Юлиян Гошев и още много други.

„След промените не съм се занимавал с политика. Приех да стана председател на този Инициативен комитет заради всяческите опити да ни внушат, че тези избори са предрешени, че едва ли не победителят е ясен още отсега, че президентската институция е изпразнена от съдържание. Не съм на това мнение, напротив – България се нуждае от коренна промяна в обществено-политическия живот, която може да започне с изборите за президент и вицепрезидент“, коментира Шушков.

Според него генерал Радев би бил отличен върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България като човек на честта и пагона, дал клетва за вярност към родината, като човек, който не е част от политическото статукво.

„Генерал Румен Радев излъчва честност и почтеност и е личност, на която може да се вярва и която може да обедини българския народ“, допълни председателят на ИК.

"Кандидатпрезидентската двойка, излъчена от БСП, е единствената, която представлява контратеза на политическото статукво след 1990 г. и не е свързана с управлението на страната и допуснатите грешки. Именно заради това предизвиква огромно доверие сред хората", смята Емил Костадинов. Той призова гражданите да се освободят от страха и да гласуват за промяната. Прогнозира, че ГЕРБ ще бъдат най-изненаданите на тези избори. 

По прогноза на народния представител Кристиан Вигенин, кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева ще привлече единствено и само партийния вот на партията си. "Нейната възможност за допълнителни гласове на балотаж е много ограничена, въпреки това нашата цел е да спечелим още на първи тур", каза Вигенин.

Според него твърде вероятно е голяма част от допълнителните гласове след въведения задължителен вот да отиде именно за двойката Радев - Йотова. "Обикновено хората, които не гласуват, са разочаровани от политиката. Логично е те да подкрепят кандидат, който досега не е участвал в политиката и е срещу статуквото", мотивира се депутатът.  

По тази причина той вижда в ГЕРБ притеснение за предстоящите избори. На това отдава и днешното решение, с което Народното събрание се разпусна цял месец преди изборите. 

"Държавата ГЕРБ държи всичко под контрол. Днес стори същото и с парламента, като основната цел е да заглуши гласа на опозицията", коментира още Кристиан Вигенин. 

Думата взе и д-р Вангел Арабаджиев, който реши да изостри "лежерната" по думите му пресконференция.

"Как да харесваме предишния президент, който щеше да ни вкара във война с кого ли не?! Министърът на отбраната, който има един летящ хеликоптер, щеше да тръгне на война с Москва?! Аз съм бил офицер и знам как ще застане срещу една жена генерал да й марширува... Истината е, че България потъва. В Благоевград пък освен за саниране и площадки не съм чул да се говори за друго. С какво живеят тези хора, не ми е ясно", каза стоматологът.

Той хвърли и бомбата, че в страната тайно се готви разкриването на бежански лагери. "Във вестниците не пише, че 5 000 нелегални мигранти са хванати в София, а други 2 000 са върнати от Сърбия. Това се знае от управляващите, но се крие от хората. Това е следващият меч, който виси над главата на българския народ. Има правителствено решение да им се осигуряват жилища, докато за нашите младите семейства не се прави нищо, а пенсионерите ни са оставени на произвола", изрази недоволството си още д-р Арабаджиев. 

До момента в партийната централа сигнали за купуване на гласове не са постъпвали, но от щаба имат сериозни опасения за манипулации в секционните комисии. "Ще направим всичко възможно това да не се случи и вотът на хората да не бъде опорочен", увери областният лидер на БСП Николай Бошкилов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK