Членове на клуб „Вяра, Надежда и Любов” се поклониха пред паметта на Апостола в Босилеград

Снимки: Виолета Атанасова

Над 50 членове на кюстендилския клуб „Вяра, Надежда и Любов”  при  читалище „Асклепион 1998” още в ранната сутрин на 18 юли се поклониха пред паметника на Васил Левски в Босилеград  по случай 181-а година от рождението на  великия българин.

Те първи поднесоха своите цветя в знак на преклонение пред делото  на Апостола, а по-късно след тях дойдоха и представители на Българската академия на науките, на Югозападния университет и на различни граждански организации от Западните покрайнини и България. На път за Босилеград кюстендилци положиха цветя и на мемориалния знак за Левски в с. Соволяно.

По традиция   ръководството на клуба, чийто ръководител е Страхил Данчев,   организира посещение на този български град, останал  в пределите на Сърбия под жестокия диктат на Ньойския договор, четири пъти в годината – на датата, на която почиме годишнината от гибелта на Апостола, на рождения му ден, на традиционния  босилеградски празник Умни петък в светлата седмица след великден и на празника на града – 21 септември, когато е Малка Богородица по стар стил.

Към инициативата се присъединяват представители и на други граждански организации.  От името   на Общобългарския комитет „Васил Левски” цветя в знак на преклонение пред паметта на Левски поднесе Красимир Стоймиров – ръководител на клуб „Млади възрожденци” при Основно училище „Даскал Димитри”. Слово за делото на Апостола  произнесе доц. Гале Христов, който припомни и най-ценните книги на български и чужди автори, посветени  на героя, почитан от нашия народ  като светец.

Както  всеки път,  представители на клуб „Вяра, Надежда и Любов” посетиха и българския Културно-информационен център, където разговаряха с Иван Николов и Радко Стоянчов по актуални теми, свързани с нашите сънародници в Западните покрайнини. Пред паметника на Левски се поклониха и младите босилеградски  участници в Детската олимпийска ваканция 2018, съобщи Виолета Атанасова – председател на НЧ „Асклепион 2018”, което вече няколко поредни години  е инициатор на патриотичните посещения на кюстендилци  в Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5
loading...