Читалището в Левуново празнува юбилей на Деня нанезависимостта

Снимка: Община Сандански

На 22 септември – Денят на независимостта на България, от 18:00 ч. читалище „Отец Паисий 1927“ с. Левуново ще отбележи своя 90-годишен юбилей.

В богатата празнична програма ще участват самодейни състави от читалищата в селата Левуново, Микрево, Илинденци, Ново Делчево, Самуилово, Склаве,  Марикостиново, Струма, Лебница, Джигурово, Беласица, Генерал Тодоров и град Сандански.

Народните певици-Ваня Найденова, Виолета Камбурова и Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“ ще поздравят всички гости на празничния ден, посветен на духовността и независимостта.

Читалището в село Левуново, община Сандански води началото си от 1927 г. Първият председател е Стоян Велев и заедно с останалите членове на ръководството са инициативният комитет за учредяване на читалището. Няколко години по-късно – през 1934 г., се създава и библиотека със свой печат. Първоначално читалището се нарича "Пробуда", но през 1951 г. се преименува на "Отец Паисий", като това име носи и до днес. 

През 1942 г. по инициатива на младежите в селото, подземието на училището е специално пригодено за самодейците от трупата. В периода от 50-те до края на 80-те години художествените колективи участват активно в окръжни и национални прегледи на самодейността. През този период ръководители на читалището са Асен Комов, Георги Фетвов и Георги Кръстев. По инициатива на обществените организации в селото, в края на 60-те години се провежда самооблагане на населението, като този път набраните средства са за построяване на самостоятелна читалищна сграда, която официално бива открита на 7 септември 1973год.

В сградата се помещава и библиотеката, разполагаща в момента с около 8 500 тома литература. През 2009год. Читалище „Отец Паисий“-с. Левуново е първото в община Сандански, което е включено в проект „Глобални библиотеки – България”, благодарение на което в края на 2010г. младежите от селото се радват на нови компютри.

Днес към читалището функционират ЖПГАФ „Здравец” и ДПТС „Лаленце”,  които с успех участват в различни фолклорни фестивали в страната и чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk