В санданското село Левуново ще отбележат 100-годишнината от възстановяването на местния храм „Св. Георги Победоносец“

Снимки: Община Сандански

Единственият храм-паметник на Втора българска армия у нас се намира в санданското село Левуново. Църквата е изградена през 1874г., но бива опожарена от отстъпващите турски войски по време на Балканската война. В годините между 1915 и 1916, в хода на бойните действия на фронта на Първата световна война, в селото е дислоциран щабът на Втора българска армия. Ръководителят й – ген. Тодоров, възстановява местната църква и построява чешмата като свидетелство за героичността на българския воин. И двата обекта по настоящем са включени в регистъра на „Военните паметници на културата“ в Република България.

На 24 септември в село Левуново Община Сандански организира тържествено честване на 100 години от Първата световна война и военните действия на Втора българска армия. Празничната програма ще започне в 8 часа с тържествена литургия в храма „Св. Георги Победоносец“. В 11 ч. ще се проведе официална церемония пред чешмата-паметник на Втора българска армия. Ще бъде изпълнен военно-църковен ритуал с участието на военнослужещи от военно формирование 26400–Благоевград. Почетен караул ще поднесе венци и паметна плоча в знак на признателността на поколенията към загиналите български войни.

На тържественото честване са поканени: Президентът и върховен главнокомандващ българската армия - Росен Плевнелиев, Николай Ненчев – министър на отбраната, генерал Константин Попов – началник на отбраната, генерал - лейтенат Стоян Топалов – председател на СОСЗР, полковник от запаса Димитър Стоянов – председател на Областния съвет на СОСЗР в Благоевград, генерал - майор Андрей Боцев – командир на сухопътните войски, полковник Ангел Маринов – директор дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ към Министерство на отбраната, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, съюза на военноинвалидите и военоветераните, Бисер Михайлов – областен управител и кметове на съседни населени места.

Община Сандански има удоволствието да покани всички родолюбиви българи да почетат заедно героичните подвизи на Втора българска армия на фронта на Първата световна война.

 

КОМЕНТАРИ

Мария21:49 - 08.09.2017
Това е прекрасно.Там съм прекарвала доста лета като малка.Уникално е.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK