Читалището в Благоевград подреди изложба за Илинденското въстание

снимки: Читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград

Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” и Македонски научен институт в Благоевград представиха изложба, посветена на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. Експозицията намери място в централна читалищната библиотека, където ще остане в рамките на една седмица. Жителите и гостите на Благоевград имат възможност да се запознаят с 72 книги, 4 списания и 5 табла с фотоси на участниците във въстанието.

Сред изложените библиотечни единици впечатление правят “Илюстрация Илинден” – издание на Илинденската организация, албум “Алманах Македония”, който описва точната статистика за жертвите и погромите след въстанието, “Мемоари на вътрешната организация” от 1904 г., “Спомени от революционната дейност в Серския окръг” с автор Лазар Томов, както и “Материали за историята на македонско освободителното движение” в два тома  от проф. Любомир Милетич.

След откриването на изложбата, възпитаниците на класа по актьорско майсторство при Обединен детски комплекс с преподавател Илия Ласин поднесоха цветя пред паметника на Гоце Делчев и изнесоха тържествен рецитал.

Мероприятията са част от културната програма на община Благоевград, посветена на 110 годишнината от Илинденско- Преображенското въстание.

 

снимки: Читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград
снимки: Читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград
снимки: Читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK