Читалището в Благоевград отбеляза 150-ия си юбилей, председателят Васил Новоселски получи почетния знак на президента

Снимки: НЧ "Никола Вапцаров" - Благоевград

При изключителен интерес преминаха официалните тържества, посветени на 150-годишния юбилей на НЧ ”Никола Вапцаров-1866” в Благоевград. В три поредни дни на откритата сцена на площад "Македония" читалището зарадва жителите и гостите на града с три концерта „ПРИЯТЕЛИ НА ЧИТАЛИЩЕТО” -концерт на Биг-бенд - Благоевград, фолклорен и детски концерт.

В читалищната библиотека на искрен интерес се радваше изложбата от ценни и старопечатни книги, в която бе показан наскоро реставриран оригинал на „Български народни песни” на Братя Миладинови.

В навечерието на Деня на народните будители в препълнената зала на ДТ ”Никола Вапцаров” се състоя тържествен концерт-спектакъл „Неугасваща жарава-почитайки миналото, градим бъдещето” с режисьор Костадин Бандутов. В него взеха участие художествени колективи от читалището, които бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

Официални гости на тържеството бяха акад. Георги Марков, писателите Иван Гранитски и Георги Мишев, Мая Вапцарова, членове на Висшия съвет на Съюза на народните читалища и представители на читалища от цяла България.

По повод юбилея председателят на читалището Васил Новоселски бе награден с почетния знак на президента на Република България Росен Плевнелиев.

С грамота на министъра на културата Вежди Рашидов читалището бе наградено за принос в развитието и утвърждаването на читалищното дело.

НЧ ”Никола Вапцаров-1866” - Благоевград бе наградено и с плакети от СНЧ и Община Благоевград. От своя страна Васил Новоселски връчи плакети, учредени от читалището, на Министерство на културата, на г-н Дюрел Козма - председател на Световната федерация на фолклорните групи, и на Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища.

На тържествен коктейл бяха връчени медали и грамоти от Съюза на народните читалища и НЧ ”Н. Вапцаров-1866” на изявени читалищни дейци и институции, художествени ръководители и преподаватели от Детската музикална школа.

 

КОМЕНТАРИ

Добри21:04 - 03.11.2016
Всичко беше на много високо ниво! Поздравления за организаторите!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK