Читалище „Асклепион“ подари „Струмски образи и звуци“ на студентите от пленера в Шишковци

снимки: читалище "Асклепион"

След всичко, което преживяха в творческите си дни в село Шишковци, студентите  от пленера, организиран от Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, Националната художествена академия и кметството на селото, получиха и един допълнителен подарък.

Изненадата дойде от читалище „Асклепион“, което изненада младите творци с концерт на тамбурашкия оркестър с ръководител Людмила Стоянова. Това даде възможност на художниците да почувстват още по-пълноценно духовната енергия на селото, с което Майстора свърза най-плодоносните десетилетия от живота си.

Младите музиканти създадоха с изпълненията си една изключителна атмосфера, която на по-възрастите гости напомни за времето, когато сам Майстора е свирел там на тамбурата си.

Празникът „Струмски образи и звуци“ бе посветен на паметта на поета Георги Струмски, който създаде едни от най-вълнуващите свои творби по картините на Майстора. Шишковци и за него самия се бе превърнало в дом, в който той четвърт век всяко лято прекарваше със своята съпруга Мими, за да разгадава с всичките си сетива кое е това, което е накарало големия художник да се засели тук и тук да създаде недостижимите свои платна.

Хората от селото бяха приели поета и семейството му като земляци, ценяха високо тяхното приятелство и сърдечност и се гордееха, че и Георги Струмски, подобно на Майстора, превръща в стиховете си техния обикновен живот в изкуство. Между изпълненията на тамбурите Мирослава Салмова чете стиховете от книгата на поета „Отвесна светлина“ , посветени на Майстора, и успя да пренесе и студентите, и хората от Шишковци, и гостите от Кюстендил в един омагьосващ свят, в който всекидневните прости неща са получили нов, извисяващ смисъл.

Галеристът Недко Каблешков, почетен гражданин на Кюстендил, сподели пред младите живописци и скулптори, че за тях е изключителен шанс да се доближат до духовната атмосфера, в която е рисувал Майстора. Той им пожела всичко, което са успели да видят и да почувстват в Шишковци, да се превърне постепенно в съществена част от тяхната духовност и от бъдещото им творчество.

Към всичко това със своя колорит се присъедини и неуморният кмет на селото Климент Терзийски.

По заявка на читалище „Асклепион“ жени от Шишковци бяха омесили възхитителни зелници и пити, които си бяха едни истински произведения на изкуството и именно така се вписаха в творческата юнска вечер, посветена на Георги Струмски, с когото се разделихме преди една година.

 

снимки: читалище "Асклепион"
снимки: читалище "Асклепион"
снимки: читалище "Асклепион"
снимки: читалище "Асклепион"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK