Читалище „Асклепион“ на гости в Берово - родният град на Дядо Ильо Войвода

Снимки: Читалище "Асклепион"

Патриотичната програма на клуб „Вяра, Надежда и Любов” към НЧ „Асклепион 1998” - „По българските православни и исторически светини”, отведе членовете на клуба в едно малко посещавано от туристи място – Берово, родният град на Дядо Ильо Войвода.

Градчето е в подножието на Малешевската планина, разделяна от планината Осогово от водите на река Брегалница. В българската народна памет легендарният войвода остава и с имената „На Крали Марко детето” и „Малешевският цар”, отвъд западната ни граница го наричат „Дедо Ильо Малешевски”, това е и името, които носи основното училище в град Берово.

На път за  градчето кюстендилските читалищни дейци се спряха и в Делчево – някогашното Царево село, откъдето се вижда останалата  в пределите на България част от Пиянечкия край. На всички направи силно впечатление мащабното строителство на нови православни храмове и издигането на паметници на български исторически личности, представяни днес от съседите ни като „македонски герои“.

Дълбоко свързан с българската история и с борбите ни за църковна самостоятелност и национално освобождение, днес Берово е градче в Република Македония, в което от някогашната стара градска архитектура не е останало много, но старият му дух е съхранен в добротата на местните хора и в оцелелите във времето стари православни храмове.

Точно двеста години са изминали от създаването на женския манастир „Св. Архангел Михаил”, който не е преставал да изпълнява мисията си в съхраняването на вярата нито ден. Днес за него се грижат само две млади монахини, които с  благоговение показват неговите светини, а поклонници от България като кюстендилските гости с трепет слушат разказите им и се вълнуват от мисълта чии са били тези земи и храмове назад във времето.

Клуб „Вяра, Надежда и Любов” подготвя пътувания и до други православни свети за българската духовност места из западната ни съседка, съобщи Виолета Атанасова, председател на читалище „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK