Читалище „Асклепион“ и издателство „Библиотека България“ слагат началото на литературен фестивал

Снимки: НЧ "Асклепион 1998"

Пет поредни години читалище „Асклепион 1998“ вписваше в програмата на студентския пленер „В духа на Майстора“ своя специална вечер „Поезия и музика край Струма“.

В това събитие, приютявано в двора на къщата но Владимир Димитров-Майстора в с. Шишковци, вписаха имената си редица поети, музиканти и художници от Кюстендил – Мирослава Салмова, Недко Каблешков, Георги Славчев, Ева Константин, Георги Велков, Виолета Атанасова, Здравко Анев, Петя Миленова, Павел Чавдаров, тамбурашкият оркестър на Люси Стоянова,  Александър Петров, фолклорната група на шишковските баби – и още, и още…

От тази година читалището покани за свой партньор издателство „Библиотека България“, с което съдбовно е свързана поетесата Ива Спиридонова, родена в Кюстендил.

Обединените им усилия ще поставят началото на нещо наистина ново и творческата вечер „Поезия и музика край Струма“ ще се превърне в литературен фестивал. На 25 юни той ще бъде открит с представяне на книгата на емблематичната поетеса Маргарита Петкова „Така каза Виктор“.

Освен това, със студентите, участващи в пленера, и с всички други гости на събитието, ще се срещнат заедно със своите книги и други изключително интересни автори: самата Ива Спиридонова и нейният  „издателски“ партньор Симеон Аспарухов, Ана Цонкова - носитил на наградата „Южна пролет 2019“, Тео Буковски, Виолета Христова-Гъркова и Калоян Христов.

Музикалната арт атмосфера ще бъде поверена на дует „KsANA“, мъжката половина, в който е кюстендилецът Антон Яначков.

Домакини и гости ще имат възможност да общуват на мястото, където Майстора е прекарал почти три десетилетия от живота си – най-ползотворните в творческата му биография.

Неформалните срещи ще продължат в къщата „Старата череша“ в село Раждавица. Желаещите кюстендилци да съпреживеят тази вечер трябва да са на паркинга зад галерията в 18 часа, когато безплатен за тях автобус ще потегли към Шишковци.

Организаторите на събитието „Поезия и музика край Струма“ благодарят на Община Кюстендил и Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“,  за съдействието и подкрепата, а на хората от село Шишковци – за традиционното гостоприемство, сподели Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK