ЧЕЗ готови на преговори с Община Благоевград за решаване на проблема в "Предел" махала

Снимка: Infomreja.bg

Ромите от благоевградската "Предел" махала спазиха обещанието си от вчера и не допуснаха служителите на ЧЕЗ да продължат работата си по преместването на електрическите табла на недостъпни за тях места. 

Тази сутрин в центъра на гетото се събраха десетки недоволни жители, които бяха категорични, че ще протестират, докато проблемът с липсата на ток не се реши. На място пристигнаха и шест патрулки.

„От един месец сме без ток, нямаме и вода. Как да си пращаме децата на училище", гневяха се ромите. Те твърдят, че искат да се присъединят към мрежата по законов ред и да си плащат сметките.

За да се случи това обаче трябва да имат документ за собственост. Оказва се, че едва няколко души от целия квартал имат нотариални актове за имотите си и са легални абонати на енергодружеството.

"Искаме кметът да ни помогне. В понеделник ще настояваме за среща с него и служители на ЧЕЗ", казаха още живеещите в "Предел" махала. 

„ЧЕЗ Разпределение България извършва реконструкция на мрежата в махала „Предел“ в Благоевград с цел осигуряване на качествено електрозахранване за коректните клиенти на компанията в района. Подхождаме изключително отговорно към задълженията си към обществото и в хода на реконструкцията премахваме и незаконните присъединявания към мрежата, собственост на компанията“.

Това гласи официалната позиция на енергодружеството, изпратена до ИНФОМРЕЖА по повод ромските протести в Благоевград.

„Нерегламентираните присъединявания застрашават качеството на доставяната до редовните клиенти електроенергия. Вследствие на тях се претоварват съоръжения и съответно се понижава сигурността на електрозахранването за редовните платци.  ЧЕЗ е длъжна да предприеме всички необходими мерки за да осигури качествена услуга на своите клиенти“, съобщават още от дружеството.

Ето какво гласи още позицията на ЧЕЗ:

„Всички желаещи да станат редовни клиенти на компанията могат да се обърнат към служителите в Центъра за обслужване на клиенти в Благоевград. Компаниите от Групата на ЧЕЗ в България работят прозрачно, при спазване на принципа на равнопоставеност на своите клиенти и в пълно съответствие с действащото българско и европейско законодателство. Нормативната уредба  определя условията за присъединяване на нови клиенти. Съгласно Закона за устройство на територията те трябва да представят документ за собственост на имота.

В случай, че желаещите да присъединят обект към мрежата не притежават документ за собственост, ЧЕЗ ще премине към съответните процедури след представяне на договор за наем. В случай, че постройките се намират на общинска земя, компанията е готова да търси решение съвместно с местните власти и другите заинтересовани страни съгласно утвърдени вече добри практики, които дружеството прилага.

ЧЕЗ гарантира, че при представени редовни документи, в съответствие с българското законодателство, ще предприеме незабавни мерки за присъединяване на желаещите да бъдат редовни клиенти на ЧЕЗ. 

В допълнение ви информираме, че кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата.

Незаконните присъединявания представляват и директна заплаха за сигурността на гражданите. Възможно е при контакт със съоръжения, върху които е имало странична намеса, да пострадат не само извършителите, но и невинни хора, а също така и  служители на компанията. ЧЕЗ е длъжна да защити хората, както и живота и здравето на своите служители и да осигури безопасни условия на труд на хилядата българи, които се грижат за съоръженията.

ЧЕЗ Разпределение България използва различни технически решения за опазване на човешкия живот и целостта на мрежата, призовава за строги мерки срещу извършителите на незаконни деяния и ще продължи да предприема необходимите мерки за защита на своите клиенти“.

       

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK