Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705 след Брекзит

Снимка: БНР

Освен намаляването на числеността на Парламента от 751 на 705 избрани представители предложеното ново разпределение на местата, одобрено от Парламента в сряда, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв след Брекзит.

Една част от тези 46 места в резерв или всички те може да бъдат разпределяни между нови държави, присъединяващи се към ЕС, или да бъдат запазени свободни, за да остане институцията по-малка.

Освен това евродепутатите подчертават, че разпределението ще се осъществи само ако Обединеното кралство излезе от ЕС. В противен случай ще се запази настоящото положение.

Проектът за решение на Европейския съвет беше приет с 566 гласа „за“ срещу 94 „против“ и 31 „въздържал се“.

Съдокладчикът Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) заяви: „Съставът на ЕП е основното изражение на волята на европейския народ. Представителството на европейските граждани поради тази причина трябва да бъде справедливо и обективно и да съответства на законодателството на ЕС. След дълги и тежки преговори се радвам, че ЕП даде окончателното си съгласие за нашето предложение. Ангажирането на гражданите в демократичния процес е изключително важно и аз вярвам, че новият състав на нашия Парламент ще мотивира граждани да станат по-активни участници в европейския демократичен процес ".

Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) коментира: „Финалното одобрение на новия състав на ЕП е щастлив край на един много труден процес. Имаме основания за задоволство от финалния резултат: справедливо разпределение на депутатските места; без загуба на места за държавите членки и намаляване на размера на Парламента, позволявайки освободените места да бъдат разпределяни между нови държави членки. Новият Европейки парламент ще гарантира по-справедливо  представителство на гражданите, които представлява.“

Новият състав на ЕП следва да бъде одобрен от лидерите на ЕС по време на Европейския съвет в Брюксел на 28 - 29 юни. Решението влиза в сила, след като бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK