Сигнал от Зелени Балкани: Картал е отровен край Добринище

Снимка: pixabay

Световно-застрашен вид убит от отрови в България

За по-малко от месец карталът  Blacky Skrill обиколи пет държави, за да се завърне в България и да бъде убит...

Това съобщава екипът на Зелени Балкани и Фонда за дивата флора и фауна.

Инцидентът вече има и конкретни жертви - карталът Blacky Skrill, чийто предавател даде сигнал за смъртта на птицата.

Blacky Skrill е кръстен от дарители - екипът на Алхимиците от фирма PaySafe, които чрез кръщаването му изразиха своята добра воля  и подкрепа за завръщането на карталите в България.

Екипът на Алхимиците са част от над 100 дарители, които подкрепиха програмата и следяха съдбата на птиците.

Самите птици са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната, която след повече от две десетилетия даде първи плодове тази година, с първото излюпено малко от вида. За съжаление, обаче, наред с дългоочакваните добри новини, ставаме свидетели на пореден случай на използването на отрови.

След освобождаването си на 12 май, Blacky Skrill е предприел сериозни "скитания", за да се завърне в България и да бъде убит именно тук.

За по-малко от месец, Blacky Skrill е бил в Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил Гърция. От вчера птицата отново се е завърнала в България, в района на Добринище, където е била и отровена....

Вчера сутринта предавателя сигнализира, че от 18:00 вчера пада температурата на птицата, а акселерометъра на предавателя показва неестествени данни, което наведе екипът ни на мисълта, че е възможно птицата да е загинала. При проверката, осъществена на 4 юни, по данни от сателитен предавател, край  Добринище, екипът на Фонда за дивата флора и фауна установи местоположението на труп на конче със заложена отровна примамка. На мястото е установен и гарван, който не може да отлети (очевидно отровен, след като се е хранил от трупа).  Самият предавател е открит изхвърлен на друго, отдалечено място - в р. Места, при очевиден опит да бъде замаскирано извършеното престъпление. Трупът на птицата до момента не е открит, но обстоятелствата предопределят съдбата й.... До мястото на изхвърляне на предавателя са забелязани следи от автомобил.

Припомняме, че черният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като световно-застрашен вид, убиването му е престъпление по Наказателния кодекс на Република България, както и самото използване на отрови в дивата природа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK