Четвъртокласници от Трето ОУ "Братя Миладинови" се завърнаха от тридневна екскурзия за края на учебната година

Снимки: Трето ОУ "Братя Миладинови"

На 8 юни ученици от 4 ”а” и 4 „б” клас на Трето основно училище „Братя Миладинови” се завърнаха от тридневна екскурзия до едни от най-забележителните български градове и културно-исторически обекти – Пловдив, Сопот, Карлово, Калофер, Етъра, Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро и старата българска столица – Велико Търново. Техни ръководители бяха Мария Пиргова и Васил Каракиев. 

В къщите музеи на Васил Левски и Иван Вазов децата почувстваха възрожденския дух на епохата, усетиха величието и значимостта на тяхното дело. Истинско детско възхищение и преклонение предизвика величественият монумент на Христо Ботев и загиналите за свободата българи в родния град на поета.

Най-емоционално за участниците в екскурзията бе изкачването на заветния връх Шипка. Децата, облечени с тениски с цветовете на българското знаме и ликовете на велики българи, се редуваха да носят до върха националния флаг. Пред Паметника на свободата, четвъртокласниците рецитираха откъс от одата „Опълченците на Шипка” на Иван Вазов. Малките ученици бяха силно впечатлени от изгледания филм, посветен на боевете на Шипка и разказите на екскурзовода за тези важни за България дни.

Най-вълнуваща и разтърсваща бе срещата с руска делегация, дошла да почете загиналите в Освободителната война руски войници и български опълченци. Децата имаха уникалния шанс да се запознаят с жив участник от Втората световна война и руски генерал от военновъздушните сили. Руските гости пък бяха силно впечатлени от предварителната подготовка на децата и учителите за изкачването на върха и съвсем спонтанно дойде поканата от гостите двете групи заедно да поднесат венец на източната страна на паметника.

Незабравимо ще остане в съзнанието на четвъртокласниците и посещението на старата българска столица – Велико Търново, където наблюдаваха впечатляващото светлинно шоу и се насладиха на красотата и величието на царствения град. 

 

КОМЕНТАРИ

Патриот21:07 - 21.09.2017
Чудесни сте!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK