Четирима студенти спечелиха пътуване до ЕП от конкурса на Мария Габриел

снимки: Пресслужба Мария Габриел

Тържествената церемония по награждаването на участниците в конкурса и последвалата дискусия по темата на конкурса „Равенството на половете: как да решим задачата?” събра на едно място участниците в студентската надпревара, ученици и студенти, директори на училища, младежки сдружения, неправителствени организации.

Събитието беше открито с уникално изпълнение на песента „Една жена” от групата за джаз и поп изпълнители „Дрийм” към Младежкия дом. Композирана през тази година по инициатива на Жени ООН като послание за край на насилието срещу жените, песента звуча за първи път в Благоевград, вероятно и в България. 

Преди обявяването на победителите, директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка очерта идеята на конкурса, част от един от най-важните проекти на радиото „Инвестирай в младостта”. „Този проект е насочен към подкрепа на младите хора в различните сфери на техните интереси. За Радио Благоевград е важно да възпитава и насърчава, това е една от нашите мисии. Конкурсът за студенти е израз именно на тези наши цели”, заяви г-жа Каменичка.

В приветствието си евродепутатът Мария Габриел подчерта някои от основните мнения и предложения, съдържащи се в  есетата на студентите.

„В посока равенство на половете страните-членки и Европа като цяло сме направи успешни стъпки, но те не са достатъчни. Благодаря на всички участници за това, че освен факти и цифри, са дали своя личен поглед за възможните решения. Много ценно е разбирането в някои от работите, че равенството между половете не означава да се пренебрегва потенциала на мъжете за сметка на жените, защото това не би било равенство. Най-важно за мен бе да разбера, че българските младежи са чувствителни към темата и имат ясна позиция по нея. Това ни дава увереност, че можем да постигнем по-добра ефективност в предприеманите мерки и действия за постигане на равенство между мъжете и жените.”, заяви Мария Габриел.

След това дойде изненадата – вместо трима участници в конкурса, бяха отличени четирима с първа награда.  С пътуване до Европейския парламент в Брюксел бяха наградени Ина Петрова от Софийския университет, Стефан Радов също от Софийския университет, Мартина Петрова от Варненския икономически университет и Цеци Димитрова от Американския университет в България. Всички участници получиха грамоти и информационни материали.

Церемонията по награждаването беше последвана от дискусия по темата на конкурса с цел да се отговори на въпроса защо въпреки множеството успехи във връзка с овластяването на жените, множество проблеми продължават да битуват във всички области на живота (социална, културна, политическа и икономическа). В динамичната дискусия с много въпроси и коментари се включиха активно и присъстващите мъже, защото в борбата за равни права и постигане на промяна е много важно и тяхното участие.

 

снимки: Пресслужба Мария Габриел
снимки: Пресслужба Мария Габриел

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK