Четири варианта се обсъждат в ГЕРБ за изход от политическата криза

Снимка: Infomreja.bg

Дончев: Правителството остава, подава оставка или в рамките на този мандат се формира друг кабинет

Четири варианта се обсъждат в ГЕРБ за изход от политическата криза.

Това е станало на среща на премиера Бойко Борисов с висши функционери в централата на партията, научи bTV.

Като първа възможност се обсъжда подаване на оставка на правителството  и незабавно отиване към предсрочни избори. Притеснението на ГЕРБ обаче е да няма реваншизъм от страна на служебното правителство, което ще назначи президентът Румен Радев.

Като друга опция се обсъжда нови министри и нов премиер с мандата на ГЕРБ след като се поиска вот на доверие от парламента.

Правителството ще управлява до редовните парламентарни избори.

Трети вариант - смяна на всички министри, а начело на правителството застават вицепремиерите.

Премиерът Бойко Борисов излиза в отпуск до края на мандата. 

Четвъртият вариант е след като преодолее вота на недоверие, Борисов сам да поиска вот на доверие, а ГЕРБ да гласува "въздържал" се или "против".

Президентът завърта рулетката с мандатите и ГЕРБ връща своя, като настоява той да бъде даден на БСП с призив Коренлия Нинова да каже с кого ще управлява.

Окончателното решение Борисов ще вземе след връщането от Евросъвета в Брюксел.

Три са възможностите в настоящия момент: правителството остава, подава оставка или в рамките на този мандат се формира друг кабинет“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в „Лице в лице“.

Върху кой вариант ще се спрат в ГЕРБ ще стане ясно след няколко дни, защото е „хубаво“ първо да мине Европейският съвет.

Трудно е решението да се намери баланса между гражданския мир и да не вкарваме страната в политически хаос, смята Дончев, но също така е категоричен, че трябва да се „слуша площадът“, не провокаторите и агитките, а тези, които протестират истински, водени от „гнева и разочарованието“.

„Това е тема, която ще съществува и при този и при следващият и при по-следващият кабинет“, смята Дончев, според когото в основата на протеста е изгубеното чувство за справедливост

Вицепремиерът категорично отрече слуховете, че може да замести Бойко Борисов на министърпредседателския пост.

„Не бих искал да приличам на премиера Орешарски, нормално е лидерът на спечелилата изборите партия да сформира правителството“, заяви Дончев

Иронията е, че (ГЕРБ) имаме интерес от бързи избори веднага, но  държавният интерес е друг, заяви вицепремиерът, който заяви, че му е „неприятно  да го виждат в ролята на някой, който се е вкопчил в стола си и във властта“. Също така заяви обаче, че и трите обсъждани варианти за бъдещето на правителството са лоши.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK