Четири села в Белишко будуват тази нощ, пожарът все още бушува

снимки: infomreja.bg

Часове наред големият горски пожар в Белишко, който избухна в ранния следобед днес, не може да бъде овладян. Пламъците се простират на повече от 1000 декара площ. Гори млада и гъста борова гора, която се намира между четири населени места в общината - Бабяк, Лютово, Гълъбово и Кузьово, съобщи кметът на Белица Ибрахим Палев.

На места огнената стихия е приближила на около 100-200 метра от къщи. "Най-близко пламъците достигнаха до махала "Чирек" в село Бабяк. Силният вятър допълнително затруднява работата по гасенето, има реална опасност за къщите на хората, накъдето и да задуха, все ще засегне населено място", коментира Палев.

Достигнал до непосредствена близост до къщите в махала "Чирек", вятърът внезапно смени посоката си и пощади къщите от опожаряване. 

В потушаването на огнената стихия са мобилизирани четири противопожарни автомобила с огнеборци от Разлог, Якоруда и Банско. В гасенето участват и горски служители и над 150 доброволци от села в Белишко.

В спасителната акция за около два часа се включи и хеликоптер, изпратен от столицата. За това време хеликоптерът направи над 10 облитания с вода от района на Банско.

Жителите на четирите села в община Белица се молят за дъжд и едва ли ще спят спокойно тази нощ.

Утре гасенето ще продължи, като хеликоптерът отново ще се включи в потушаването на пламъците.

По първоначална информация пожарът е предизвикан от гръмнал трафопост.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Lyutovo11:22 - 08.08.2012
mnogo e stra6nooo danooo da zavalii d1jd ina4ee mojee da se zapalim danoo pusnat pove4eee hilikopteriiii za gasenetoo :( :'(
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK