Учители от община Банско дискутираха проблеми и идеи с министъра на образованието

Снимки: Община Банско

Днес министърът на образованието Красимир Велчев проведе среща дискусия с учителите от община Банско.

Заедно с кмета на Банско Георги Икономов и началникът на Регионалния инспекторат по образованието – Ивайло Златанов, образователният министър изслуша всеки един учител и директор.

На дискусията, която се проведе в Посетителския информационен център на града, педагозите изказаха своите притеснения и идеи относно по-качественото образование и развитие на децата.

Както днес многократно бе изказано, така и сега бе призната от самия министър ролята на Община Банско в училищния живот и добрата връзка между двете институции.

Днес министърът нагледно се убеди в добрите отношения, професионалната работа и постигнатите цели в училищата в Банско и Добринище.

Началото на дискусията постави домакинът Икономов.

Това е един от министрите, който много милее за сферата, за която отговаря, каза в приветствието си кметът на Банско.

Градоначаликът направи кратка справка относно всяко едно учебно заведение.

В общината има общо 7 училища – 1 държавно и 7 общински, 3 общински детски градини.

Във всяко училище има работещ медицински кабинет, отбеляза Икономов.

183 учители, от които 7 със звание „главен учител“ обучават 1803 деца в 22 групи и 33 паралелки.

3-те професионални гимназии са засегнати от демографската криза, а материалната база е материално остаряла, стана ясно от доклада, но кметът изрично обясни, че ще бъдат взети мерки.

Статутът на СУ „Неофит Рилски“ в Банско като средно училище е възстановен от тази година, благодарение на добрата работа и доверието, изградено от новия директор г-жа Елеонора Барякова.

В детските градини в Банско и Добринище има превишен капацитет на деца в групите, затова и общината е подела строежа на нова детска градина в Банско.

Проблемен е и статутът на Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм, която в момента се стопанисва от Министерството на земеделието.

Във всички училища е осигурено изхранване на възпитаниците.

Образованието в нашата община е на много високо ниво, заключи кметът Икономов.

Основното предизвикателство пред образователната система е че по-трудно се мотивират децата да учат, започна своята реч министър Велчев.

Той сподели, че желанието му е да отпадне по-голяма част от административната тежест върху учителите и да се даде по-голяма свобода на преподаване, планиране и готвене на учебните разписания – което да бъде съобразена с тематиката, а не с пряко следване на учебната програма. Тоест процесът на преподаване да не е инструктивен, а насочващ.

С него се съгласиха всички присъстващи.

Министърът изрази надежда следващите месеци този въпрос да бъде разрешен и да бъде даден старт.

Надяваме се, 40% от класните стаи да имат портално обучение. Паралелно върви и изграждането на безплатна Wi-Fi мрежа във всички училища, категоричен бе министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK