Четири български проекта се борят за европейските награди „Натура 2000“

Колаж: Infomreja.bg

Тази година за четвърти път Европейската комисия отличава забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на ЕС от защитени обекти. На 14 март са обявени финалните проекти, които подлежат на гласуване от гражданите на ЕС. Избрани са 25 финалисти от 75 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността. Между избраните финалисти има и 4 български проекта, които се борят за наградите на „Натура 2000“.

Избраните финалисти са от Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Люксембург, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Унгария, Франция и Чешката република. Те включват няколко трансгранични проекта, в които също участва и Турция, и един общ проект на равнище ЕС.

Целта на наградите е да се насърчат и отличат най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата „Натура 2000“. По този начин се повишаваосведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство, като в същото време се популяризират социалните и икономическите ползи.

До 22 април всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист и да бъдат своеобразно жури на „Наградата на европейските граждани“. Наградите са в 5 категории – опазване на природата, социално-икономически ползи, комуникация, съчетаване на интересите/разбиране и трансгранично сътрудничество.

Победителите ще бъдат обявени на церемония, организирана от европейския комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела в Брюксел на 17 май 2018 г. (четвъртък). Във връзка с инициативата в официалното прессъобщение на ЕК еврокомисар Вела заявява: „Възхитен съм от многобройните достижения в областта на опазването на нашето европейско природно наследство.

Те демонстрират ясно стойността, която природата осигурява на европейската икономика, както и централното място, което природата заема в нашата култура“. И призовава: „Гласувайте сега и изразете признанието, което тези забележителни достижения заслужават!“.

Публичното гласуване се провежда до 22.04.2018 г. на следния уебадрес: http://natura2000award-application.eu

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK