Честваме 140 години от Освобождението на България

Снимка: iStock

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден.

На историческия връх Шипка, най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 140-та годишнина от Освобождението на България. Благодарствен молебен ще бъде отслужен в храма „Рождество Христово“ в град Шипка в присъствието на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. Триста метровото знаме за четвърта поредна година отново ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града. Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка.

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В церемонията ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Веднага след това, в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Но тържествата започват още от сутринта. Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата. В ритуала ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжевската градина в столицата. В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

От 11.45 часа пред Паметника на българския опълченец ще се проведе Тържествено честване на Националния празник. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, певците Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, ученикът Мартин Желев.

Слова ще произнесат доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, Н. Пр. Посланикът на Русия - Анатолий Макаров, както и проф. Андрей Пантев. За тези, които мислят да отбележат празника на връх Шипка, обаче, е важно да знаят, че транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката. Поради последователните почивни дни повечето българи, които са избрали да почиват в зимните ни курорти, могат отскочат до пистите в Пампорово, където пък ще се осъществи масово спускане със ски или сноуборд с трибагреници в ръце, като всички ще бъдат облечени в традиционни фолклорни носии. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK