Честваха 60-годишнината на 11-ти Граничен отряд в Кюстендил

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

Юбилейно тържество по повод 65-годишнината от създаването на Гранични войски в България и 60-годишнината от сформирането на 11-ти Граничен отряд се проведе в Кюстендил. Инициатор за честването е клуб „Граничар – мл. л-т Вергил Ваклинов” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Регионална дирекция „Гранична полиция.

На 27-ми август десетки офицери и сержанти служили в Кюстендилския отряд се събраха в двора на Граничното поделение. Тържеството уважиха кметът Петър Паунов, генерал-майор /з/ Стефан Ангелов – един от последните командващи Гранични войски, полк. /з/Георги Димитров, полк. /з/Павел Танев – нач.-щаб ГВ, полк. /з/Йордан Шишков – председател на Областния съвет на СОСЗР-Кюстендил и др.

Специално за юбилея пристигнаха и бивши граничари от Русе, София, Петрич и Благоевград, туй бе и най-възрастният граничар 88-годишният Асен Янков. Дългогодишният председател на клуб „Граничар” подп. /р/ Йордан Джоргов откри юбилейното тържество, а бившият командир полк. /з/ Кирил Стоилков отбеляза най-важните моменти от създаването и дейността на отряда. С много вълнение старшина /з/ Методи Слишков, герой на Гранични войски изпълни балада за граничаря и кучето, посветена на Вергил Ваклинов.

„Днес ни е събрала една изключителна годишнина, която събужда само възхищение и преклонение. Българският граничар винаги е бил пример за подражание у всеки юноша. През годините вие трябваше да приемете много промени и предизвикателства. Но вие бяхте на своето място. С огромна почит към делата ви”, с тези думи се обърна кметът Петър Паунов към присъстващите. Четирима запасни офицери и сержанти получиха почетен плакет на Община Кюстендил – полк. /з/Александър Рангелов, полк. /з/ Кирил Стоилков, старшина /з/Стоянчо Маджов и старшина /з/Методи Слишков.

Генерал-майор /з/Стефан Ангелов поздрави ветераните от резерва и запаса с юбилея и обяви, че се подготвя книга за дейността на Гранични войски в България. „Един от героите в тази книга е 11-ти Граничен отряд”, каза Ангелов. Пред паметните плочи на загиналите граничари бяха поднесени венци и цветя. Юбилейното тържество завърши с показна акция за задържане на нарушители от служители на РД „Гранични войски” и разглеждане на музейната сбирка.
 

КОМЕНТАРИ

Александров13:25 - 05.01.2019
Ако знаех и аз щях да присъствам.През 1974-1976 г. заедно служих със синът на полк.Стоилков, старшина школник Димитър Стоилков.
Дженев22:17 - 13.05.2018
Жалко,че не съм разбрал.Щях да отида.Само хубави спомени от 11 отряд.Стоилков беше прекрасен командир.
Yuri Trendafilov17:54 - 24.01.2018
ИСК мл.с-т Трендафилов
rosen00:29 - 15.10.2011
as sam bil grani4ar ba6tami sa6to

FACEBOOK