Честите ВиК аварии в Благоевград заради некачествено строителство на 200 м трасе по времето на Причкапов (СНИМКИ)

Управителят на ВиК - Благоевград инж. Росица Димитрова, снимка: Infomreja.bg, архив

Честите аварии по водопроводната мрежа в Благоевград са заради некачествено изпълнени строителни дейности по времето на бившия градоначалник Лазар Причкапов. Това съобщи на пресконференция управителят на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД инж. Росица Димитрова.

Компроментираният участък е с дължина 200 метра и касае изместен водопровод от Аквапарка към алеята на парк "Бачиново".

Обектът е изпълнен от местната строителна фирма "Монолитстрой - Чорбаджийски, Байкушев" ООД и е въведен в експлоатация през 2007 г. 8-годишният му гаранционен срок е изтекъл през август 2015 г.

"Още при първата авария установихме, че въпросният 200-метров участък е с некачествено положени стъклопластови тръби, които са с диаметър ф 700 и голямо налягане. Незнайно защо не е упражнен и контрол на това строителство", коментира Димитрова. 

Трасето е обследвано и от специалисти, от които водното дружество е потърсило съдействие. "Оказа се, че през 3-4 метра водопроводът е наранен. На този етап не можем да го подменим изцяло, тъй като този непредвиден разход не е заложен в бюджета ни за 2016 г., и затова се спираме на вариант да остраняваме авариите", каза още управителят на ВиК - Благоевград. 

По груби изчисления за цялостната подмяна на компроментираното трасе ще са необходими около 250-300 000 лева. Едва тогава ще се сложи край на системните аварии по водопроводната мрежа.

Дружеството е сигнализирало за проблема Министерството на регионалното развитие и благоустройството, областния управител Бисер Михайлов, кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Надеждите са от ресорното ведомство да отпуснат необходимите средства.  

"В инвестиционната програма за тази година имаме заделени 1,5 млн. лв., но тази сума е предвидена за всичките 107 населени места, които ВиК-Благоевград обслужва. Без външно финансиране няма да се справим", категорична е Росица Димитрова. 

Вчера от дружеството информираха за поредната авария в същия участък, която от днес оставя без вода кварталите „Еленово”, „Орлова чука”, „Ален мак”, „Бялата висота” и „Юг”, както и село Изгрев. Отстраняването й ще отнеме два дни. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ТУК

 

Снимки: ВиК

КОМЕНТАРИ

ВиК22:06 - 17.06.2016
Проститутки и курвите управляват ВиК Благоевград.
Вили00:49 - 09.04.2016
Кенеди ако не се лъжем по това време натрупах те паричките.При вас важи правилото ние сме с тези които са на Власт.Сега ще купите и ВиК Благоевград, затова престанете с този Цирк и Пиар реклама.Усетено се малко.Крадеца вика д жъне крадеца.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK