Разлог празнува 106 години от освобождението си

Снимки: Община Разлог

Преди 106 години камбанен звън оглася Разлог и възвестява така жадуваното освобождение. Стъпалата в местността Голак още пазят стъпките на Георги Чапкънов, който казва добрата вест на жителите на града. Така Разлог започва да пише своята нова история.

Днес празничният ден започна с тържествена света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на Община Разлог, инж. Красимир Герчев, председателят на ОбС-Разлог, д-р Мария Копанарова, зам.-кметовете Иван Гюров и Венцислав Гърменов, секретарят Димитър Крънчев, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града.

Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Кметът инж. Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. Той каза, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави. Слово към жителите и гостите на град Разлог поднесе и областният управител на област Благоевград – Бисер Михайлов.

Интерес за жителите и гостите на града бе и изложбата „Разлог – древен и млад“, която представя града от древността до днес.

От 17:00 часа Община Разлог кани всички на специално събитие – „Среща на мегдана“. Повод за поканата е откриването на още един символ на града, който ще затвърди името на Разлог като „Град  пазител на традициите“. В центъра на града, на павилиончето „Двете залепени“, ще грейне картина, наречена „Среща“. За откриването й самодейците от Разлог са подготвили танцово-музикален сюжет, който ще разкаже за символиката на това емблематичното за града място.

Празничният ден ще завърши с концерт на Янко Неделчев, който ще се състои от 18:00 часа на централния площад на града. Гост-изпълнители ще бъдат Славка Калчева, сестри Филатови, Христо Косашки и танцова формация „Накит“, танцова двойка „Импулс“ и танцов клуб „Пирински наниз“, с ръководител Мария Калоянова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK