Чешмите в община Сатовча вече са почти 1000

снимки: infomreja.bg

Само за две години броят на чешмите в 14-те населени места в община Сатовча от 740 вече са 930. Това е статистиката от последното преброяване преди тазгодишния Ден на чешмата и семейството, който бе почетен днес от десетки семейства и приятели от общината и техни гости от Гоцеделчевския регион и страната.

Въпреки работния сезон и строгия пост в месеца на Рамазан, в съботния ден много хора отбелязаха празника, а тези, които спазват строгия пост направиха празничния адет след залез слънце. Тогава според канона пиенето на вода и храненето са разрешени до изгрева на слънцето на следващия ден.

За трета поредна година община Сатовча отбеляза Деня на чешмата и семейството. Празникът няма установени норми и традиции, освен че се празнува покрай уникалните местни чешми.

Затова всеки по своему решава как да празнува – със семейството и с приятели, с добра компания за разговор и отдих, със студена вода и диня, с игри и забавления.

Въпреки че чешмите са многобройни и вече наближават 1000, местните продължават да ги строят на всички живописни кътчета покрай пътищата в планината.

Уникалността на сатовчанските чешми е в това, че не могат да се намерят две еднакви. Всички са с различни форми и цветове, предаващи представата  за красота и фантазия на майстора или собственика на чешмата.

Всеки, построил чешма, го прави с желание да остави нещо след себе си, нещо за другите. Едни са изградени в памет на близки хора – родители, деца и внуци, а други се строят за здраве и като завет от родителите към техните деца – да пазят това, което имат и което им е дала природата и красивата Родопа планина.

До всяка чешма има и оформен кът за отдих, а покрай чучурите, от които непрестанно блика леденостудена вода, има беседки и барбекюта, за да може всеки преминаващ или специално дошъл на конкретното място, да може да си почине, да пие вода до насита и да се наслади на чудната природа на Родопите, възпята в неповторими песни и поеми.

Традицията в Сатовчанско за отмора през летните уикенди се пази от години както от жители и гости, така и от гастарбайтерите, които използват отпуските си за родови срещи на чешма и беседка. 

Именно това бе мотивът през 2012 г. кметът на Сатовча Арбен Мименов да предложи на Общинския съвет всяка година първата събота на юли да бъде определена за Празник на чешмата и семейството.

Идеята на общинското ръководство е чрез този празник да се запази традицията и тя да бъде продължена от новите поколения.

"Не е важно масите да са пълни, важно е да сме сред природата, да пием до насита студена планинска вода, каквато никъде няма, а най-важното е да се събираме близки и роднини, да споделяме радости и неволи и да пазим мира и уважението в родовете си”, коментираха празнуващите.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Гоце Делчев19:56 - 06.07.2014
Не мога да разбера злобата и омразата която се лее под една статия показващо доброто у хората
do до сатов4а19:22 - 06.07.2014
Ей гнила мършо кво са праиш на мноооого праведен или по вярно праведна,за никого не съм отбелязал за рамазана и не ме интересувате,ако искате спазвайте,ако искате недейте,това си е вашата религия,отбелязвам кои сте на масата,стари мангасари все дупегъзевци на властта.И вашта свършва мамицата ви в изродите пияни.
до сатовча14:32 - 06.07.2014
е от къде толкова злоба събра да изтуриш баш поврем на рамазана безбожнице ,ти да не се мислиш за по праведна от тези хора които са седнали на тази маса .Впрочем нека всевишния гледа и съди ние сме нищожни пред Него но той бави но не забравя . Говеенето не е задължително за всички вярващи когато душата ти е черна и мръсна поста не я прочиства а напротив защото е показен за пред хората. Когато един пост е притеснение или трудност той не се зачита така ме говеят тези които могат и искат .
Баръш Манчо10:22 - 06.07.2014
Толкова красива природа и толкова красиви чешми, и толкова много боклуци покрай тях... Колкото се множат чешмите , толкова повече се множи боклука в балкана-СРАМОТА! Кой ще събира боклука? КОЙ?!?

FACEBOOK