Десетки научни дружества молят политиците да не спират ваксинацията „импулсивно“

Снимка: ЕПА

Това са само част от исканията им, отразени в Манифест, с който те закриха Вторият национален Covid конгрес в Испания

Повече от 200 000 здравни специалисти, членове на 82 научни дружества, поискаха политиците да се научат да се контролират Ковид пандемията и да не спират „импулсивно” ваксинацията без „чисто научни критерии ". Това са само част от исканията им, отразени в Манифест, с който те закриха Вторият национален Covid конгрес в Испания. 
 
Манифестът е от 11 точки, в които учените настояват гражданите да продължават бъдат ваксинирани, да няма противоречива информация и политиците да контролират процеса. 
 
„Страхът не се култивира“ казват те и припомнят за необходимостта администрациите да координират своите политики , за да вдъхнат доверие и „да предадат послание за сътрудничество между всички като най-добрия начин за победа срещу пандемията“. 
 
Те подчертават стратегическото значение на научните изследвания, и гарантират, че ще продължат с проучванията за неизвестното около вируса и ваксините. 
 
Учените искат и разумни политики в областта на общественото здраве, защото „ най-добре разрешените здравни кризи са тези, които се предотвратяват предварително”, тъй като няма система, която да може да издържи на натиск като този при първата вълна на пандемията. 
 
Необходими са и повече ресурси за първичната и болнична помощ, за да се предотврати хроничния недостиг на кадри, казват те. Накрая на манифеста учените призовават политиците да работят заедно с тях, за да подават „разбираема, ясна и навременна информация”, а не да се поддават на политически провокации. /БНР/
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK