Червени общинари на гости на кмета на Брюксел

снимки: личен архив

Група от 28 кметове и общински съветници социалисти от цялата страна посети столицата на Белгия миналата седмица в рамките на обучителната програма на Института за социална интеграция. Визитата бе по покана на евродепутата от БСП Евгени Кирилов, своеобразна награда за постигнатите им най-високи резултати и финал на така нарачената „Академия за за общинска политика”.

От област Благоевград участваха местните парламентаристи Асен Балабанов от областния център и Георги Манолов от Белица. "Програмата на посещението беше доста интензивна, през първия ден групата се включи активно в заседание на фракцията  на Социалистите и Демократи в Европарламента, а впоследствие в дискусия в Еврокомисията по темите на регионалната политика, политиката по заетостта и социалните въпроси, с фокус нашата страна", каза общинският съветник от БСП в Благоевград Асен Балабанов.

През втория ден програмата е започнала с конференция за отбелязване на 70-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, с участието на потомците на поета, Леда Милева, Бойко Ламбовски, Велислава Дърева, евродепутатите Евгени Кирилов, Ивайло Калфин и Илияна Йотова.

"Конференцията премина доста емоционално, донякъде и заради поредните нападки в македонската преса, където тя беше определена като провокация. Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че въпреки че никой не би трбявало да има съмнение, че Никола Вапцаров е българин по произход и самоопределение, той и творчеството му принадлежат на целия свят и не могат да бъдат засегнати от нескопосаните опити на нашата съседка да гради своя история на гърба на българската", обяви още Балабанов.

Черешката на тортата за общинарите е била срещата с кмета на Брюксел Фреди Тилеманс, който управлява белгийската столица от 2001 г. и също е социалист. Тилеманс посрещнал топло гостите  в уникалната сграда дворец на общината и им пожелал успех за предстоящите парламентарни избори, тъй като не бил особено впечатлен от сегашното управление в България и вярвал, че социалистите ще се справят по добре.

На обратния полет червените общинари се прибирали заедно с друга група от Благоевград, ръководена от кмета Атанас Камбитов и парламентарния шеф Даниела Савеклиева. Въпреки оживената дискусия до горещи спорове не се е стигнало. 

В събота голяма част от брюкселската група участва в протеста срещу управлението на ГЕРБ, в който от Благоевград се включиха 350 души.

 

снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK