Протестиращи: Зелени сертификати – да, но за всички

Снимка: БГНЕС

Протести днес има в София, Благоевград, Бургас, Велико Търново и Пловдив

Протестиращите представители на хотелиерския и ресторантьорски бранш протестираха в центъра на София. Те блокираха ключовото кръстовище на Орлов мост, скандирайки "оставка" и се отправиха на шествие по жълтите павета, минавайки покрай сградата на президентството до Министерство на здравеопазването, предаде репортер на БГНЕС.

Представителите на бизнеса не са съгласни с начина, по който бе въведен "зелен сертификат" за ваксинирани, преболедували или тествани за COVID-19 граждани. Като мотив за днешния протест са и данните, според които се наблюдава над 80% спад на оборотите в заведенията в първите два дни, след като „зеленият сертификат“ стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения.

"Искаме уговорката, която се постигна в Министерството на здравеопазването, да се изпълни от властите, а именно – щом ще се въвеждат зелени сертификати при 20% ваксинация, то да се въведе при условията, при които се договорихме – тестът на преболедували за антитела да се приеме също, както се прие и сертификатът за първа игла. Това го няма в цяла Европа и бързите тестове трябва да са безплатни и да не се чудим къде отиват другите пари и защо хората трябва да плащат по 10-20 лева. Това са нашите искания и нищо от това не се случи, прие се само зеленият сертификат", заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

"Смятаме, че с този протест е редно да ни чуят. Всичко е празно – молове, ресторанти, магазини. Надявам се да има някаква чуваемост, тъй като ако искат да бъдат спазени мерките, то трябва да се правят заповедите така, че бизнесът да е във възможност да ги спазва", допълни още Алибегов и продължи: "Идеята е да има здравен ефект, но и бизнесът да може да работи, било то и ограничено".

"До момента това правителство показва, че бутат до избори, не се взимат никакви решения. До този момент бизнесът в България не е получавал никакви компенсации. Ние не протестираме против зелените сертификати, а против – начинът, по който те бяха въведени. Няма уволнени хора, но има страшно много напуснали хора, които отказват да работят така", обясни Алибегов.

Емил Коларов, председател на Сдружение на ресторанти в България, също изрази недоволство за начина, по който бяха въведените зелените сертификати.

"След многобройните разговори, когато имаше вариант или пълен локдаун, или зелени сертификати, ние се съгласихме за сертификатите, но ако тези сертификати бъдат за всички граждани. Държахме на безплатните тестове, които не са безплатни. Въведоха ги от днес за утре, за нас това е на 100% дискриминация за нашия бранш. Протестираме в цялата страна, в повечето градове, от сега нататък ще почваме да ги тормозим", закани се Коларов.

На шествието присъстваха хора, чийто бизнес е засегнат от мерките.

"Протестираме, защото не е нормално зелените сертификати да важат само за нас. Трябва да бъдат въведени за всички, най-вече за най-големия работодател – държавната администрация. Искаме безплатни тестове, поети от държавата и зелен сертификат за всички", сподели Васил Златарев, собственик на заведение.

Протести днес има в Благоевград, Бургас, във Велико Търново, и в Пловдив. Представителите на бизнеса обявиха едни и същи искания. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK