Майсторки на кюстендилския зелник обраха овациите на фестивал в Северна Македония

Снимки: Виолета Атанасова

Преливащи от енергия и желание за общуване и изяви, бабите от кюстендилския клуб на инвалида, от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ и от Клуба на инвалида и пенсионера в с. Шишковци, се впуснаха в атрактивно предизвикателство.

Всяка от тях е готова във всеки момент да се захване месенето на прочутия кюстендилски зелник, само защото някой я е помолил.

Този път те представиха своето традиционно кулинарно изкуство на международния фестивал „Зелникът на баба“, домакин на който беше община Пробищип, Република Северна Македония. Пременени в кюстендилски народни носии, те натъкмиха отредените им фестивални маси с черги и бохчи, наследени от техните майки и баби.

Нашите жени са много сръчни и отзивчиви и се гордеят с това, което умеят да правят, затова представянето им на фестивала в Македония ги въодушеви и ги зареди с нови идеи, благодарение на което те се откроиха ярко сред останалите участници във фолклорното събитие, коментираха ръководителят на клуб „Вяра, Надежда и Любов“, Страхил Данчев и кметът на село Шишковци Климент Терзийски.

Валентина Симеонова – председател на Регионалната организация на СИБ, също сподели, че се гордее с уменията на кюстендилските жени и е сигурна, че където и да отидат и когото и да посрещнат със своите зелници и баници, няма да се изложат.

Около кюстендилските маси на фестивала в Пробищип беше особено весело, мнозина се редяха на опашки, за да опитат от зелниците, баниците и погачите и да се снимат с майсторките, които са ги приготвили.

Живеем от двете страни на Осоговската планина, пеем едни и същи песни, разбираме се на един и същи език и пазим едни и същи традиции, които предаваме на децата и внуците си. Затова празници като този фестивал са прекрасни поводи за приятелско общуване и са знаци за добросъседство, което искаме да развиваме и обогатяваме, защото то прави хората спокойни, доверчиви едни към други и щастливи, коментира Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“, към което съществува клуб „Вяра, Надежда и Любов“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK