БАН: Около 110 хил. българи са срещали коронавируса

Снимка: БНТ

Николай Витанов: Не се прецаквайте, да прецакаме вируса

Епидемията много бавно се свива към настоящия момент. Това заяви математикът проф. Николай Витанов от БАН в сутрешния блок на БНТ. 

Броят на хората, които са се срещнали с коронавируса до настоящия момент са около 110 000.

Ако не се спазват мерките, броят на заразените хора ще бъде повече, предупреди проф. Витанов, който очаква в края на август заразените от коронавирус да бъдат над 16 000 души.

Неговата помощ е не да смята точната бройка, а да дава ориентация на хората как да се справят с коронавируса. По някое време около средата на септември броят на заразените хора с коронавирус ще надхвърли 20 000 души, посочи проф. Витанов.

По думите му здравната система може да издържи по 500 случая на коронавирус на ден, но не за дълго време.

Хубавото е, че в летните месеци голяма част от хората го карат леко - това е много добре. Въпросът е, че какъв е капацитетът на болниците да са готови да поддържат състоянието на хората и да ги лекуват, запита проф. Витанов.

Ако изведнъж броят на случаите рязко се увеличи, тогава може да възникнат проблемите, но здравната система се готви, увери той.

Колкото повече контакти има между хората, толкова повече може да се разпространи вируса. "Събирането на много хора в затворено помещение също увеличава риска от заразяване и за това гражданите трябва да взимат лични предпазни мерки - да не се прецакват".

"Уважаеми зрители, не се прецаквайте, да прецакаме вируса", добави проф. Витанов. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK