Часове наред броят бюлетини по делото за касиране на кметските избори

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Часове наред съдия Галина Стойчева, председател на Административен съд – Кюстендил, брои в съдебната зала действителни и недействителни бюлетини по делото за касиране на кметските избори в Кюстендил, заведено от БСП.

Работата на съда започна с броенето на 1 481 недействителни бюлетини, поискано от червените в областния център. Продължението бе с преброяването на действителните бюлетини за кмет, пуснати в урните три секции в общината. Проблемните секции се намират в селата Коняво, Долна Гращица и Багренци, като там проблемът е в това, че има поправки в секционния протокол.

Въпреки предварително заявените 10 свидетели поискани от червените, редуцирани до 5 човека от съда, в съдебната зала по време на второто заседание се появи само един свидетел. Емилия П. единствено даде показания. По настояване на адв. Мая Шишкова, която бе и претендент от името на БСП за кметското място, кюстендилката гласувала в секция №9 в Професионалната гимназия по икономика по време на първия тур на изборите даде показания при закрити врати.

Пред съда Емилия П. разказала, как видяла че големи групи хора влизат в секциите, разположени в Икономиката по така наречената „индианска нишка”. Кой е довеждал хора в секцията обаче свидетелката така и не можа да каже.

В съдебното заседание бе прието и експертното заключение на вещите лица Камелия Ваклева, Емилия Костадинова и Георги Спиров. Те обясниха, че няма намеса, подмяна или манипулации по изборните книжа. Единствения пропуск се оказал начупените восъчни печати на чувалите, но това се дължало на некачествен восък, а не на злоупотреби или манипулации, казаха пред съда експертите. Проблем за червените се оказа и заплащането на труда на експертите, които заради работата си поискали 750 лева.

Това наложи съдия Стойчева да отложи определянето на възнаграждението на трите вещи лица, като съдът ще разгледа в закрито заседание този въпрос и ще определи колко ще им бъде заплатено. По отношение на проблемната секция в с. Коняво констатацията е, че на избирателните списъци срещу подписите липсват задължителното според Изборния кодекс, данни от личната карта и ЕГН на гласувалите.

Броенето на недействителните бюлетини от изборите за кмет на Община Кюстендил бе временно прекъснато от Административен съд- Кюстендил, заради сесията на Общинския съвет. Предстои броенето на недействителните бюлетини от 10 секции, които не бяха предоставени на съда. Най-вероятно, заради грешка, пликовете с тях са в чувалите с бюлетините от вота за президент и вицепрезидент и ще бъдат представени в съда при подновяването на заседанието.

Само за 11 от недействителните бюлетини има спор. "Броенето преминава в конструктивен тон и в дух на разбирателство", коментира съдията по делото Галина Стойчева. Бяха преброени и всички бюлетини от 3 секции, тези в селата Коняво, Копиловци и Горна Гращица.

По неофициална информация, не повече от 30 от недействителните бюлетини са приети като действителни.

Решението на съда дали вотът за кмет на Кюстендил е опорочен може да очаква през следващата седмица.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK