Час по родолюбие в Деня на будителите в Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив

„Час по родолюбие” и полагане на цветя на паметниците на будителите в Благоевград са само част от програмата на община Благоевград по повод Деня на народните будители. На 1 ноември  ще бъдат почетени делото и дейността на едни от най- големите радетели на културната и духовна история на страната.

Празничната програма започва от 10. 00 часа с „Час по родолюбие” в Регионален исторически музей. До 11.00 часа всяко учебно заведение на територията на града, Регионален исторически музей и ДТ „Никола Вапцаров” ще се включат тематично в цялостното отбелязване на 1 ноември.

Инициативите включват „Среща с възрожденските учители от град Горна Джумая в музейната класна стая”, отговори на въпроса „Защо тачим създателите на духовността?” и полагане на цветя в знак на признателност и благодарност за оставеното наследство на паметниците на Ботев, Левски и Братята Кирил и Методий в Благоевград.

От 11.00 часа в зала „ 22 септември” ще бъдат наградени победителите в конкурсите „Любим учител” и „Библиотекар будител”. Час по- късно ще започне и Обедният празничен концерт на съставите от Центъра по изкуствата на площад „Македония” в областния център на Пиринско.

Жителите и граждани на Благоевград, любители на изобразителното изкуство ще могат да видят тематични картини, подредени от възпитаници на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” в зала „22 септември” от 18.00 часа.

Кинолюбителите също ще могат да намерят своя будител във филма на журналиста Владимир Каперски „Паисий- първият и всевечният”. Прожекцията ще се състои от 18. 30 часа в голямата зала на читалище „Никола Вапцаров”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK