Сондажният кладенец за минерална вода в Бистрица - все по-близо до реализацията му

Снимка: Infomreja.bg

От РИОСВ обявиха, че не е необходима оценка върху въздействието на околната среда

Инвестиционното намерение на Община Дупница за изграждане на сондажен кладенец за разкриване на термоминерална вода е вече все по-близо до реализация.

С решение № ПЕ-2-ПР/2020 г на РИОСВ-Перник, няма да е нужно да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение (ОВОС), тъй като "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони".

Сондажът, ще бъде на дълбочина около 1200 метра в село Бистрица, като изследванията, които бяха правени от специализирана в тази дейност фирма в продължение на 2 години, доказа, че има термални води около 60 градуса на дълбочина 970-1000 метра. Проучванията бяха поверени на светилото в геотермалната наука проф.доктор Костадин Щерев и неговият екип. Той е най-известният учен у нас, и е в основата на всички открити и реализирани минерални води в България, със сериозни проекти и в Европа. Дебитът е около 50 л/сек, като целта, която проф.Щерев посочи като оптимална е 20-25 л/сек.

"Това е много добра новина, защото процедура по ОВОС отнема не малък период от време. Хубавото е, че получихме навреме решението на РИОСВ-Перник, за да можем да реагираме мигновено с проекто-бюджета още за тази година.

Заложили сме 775 900 лева за сондажа, така че продължаваме още по-усилено да вървим в посока реализация. Има въпроси и детайли, свързани с изграждането на подземната инфраструктура за разпространението на добивните количества вода, които вече коментираме в конкретика.

Излишно е да казвам, че реализацията на това намерение ще даде много сериозен тласък за развитието на региона", лаконичен бе кметът на Общината инж. Методи Чимев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK