Центърът по трансфузионна хематология в Стара Загора получи апарат за извличане на плазма

Снимки: ГЕРБ

Още един такъв апарат вече получи и центърът в Плевен

Апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19, дарен от партия ГЕРБ, беше официално връчен на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, който е депутат от Старозагорския район.

„Благодаря Ви за всичко, което правите! Бъдете здрави!“ – пожела на медиците от екипа на Центъра Емил Христов.

„Днес е специален ден за нас, защото дългоочакваният апарат за плазмафереза вече дойде в нашия Районен център по трансфузионна хематология в Стара Загора благодарение на партия ГЕРБ, която ни го предостави под формата на дарение. Да даряваш в името на живота е високохуманен жест. Да бъдеш дарител или кръводарител означава да спасяваш човешки животи. Изказвам искрената си благодарност от името на целия екип на Районния център за предоставената възможност да работим в името на нашата кауза!“ – каза директорът на Центъра д-р Петя Матеева.

Още един такъв апарат вече получи и центърът в Плевен. Машините са изработени от лицензирана германска фирма, посочена от българските здравни власти. Закупени са със 173 хил. лв. от партийната субсидия на ГЕРБ по предложение на председателя на партията Бойко Борисов

Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да имат положителен резултат от PCR тест, от който да са изминали 40 дни, както и да отговарят на общите условия за кръводаряване – да нямат хронични заболявания, да не приемат лекарства към момента на даряването и да се чувстват клинично здрави. Извличането на рековалесцентна плазма чрез плазмафереза в Стара Загора започва от 9 декември 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK