Център за занаяти събра десетки деца в Раждавица! Видяха и дефиле на овце манекенки

Снимки: Личен архив

Детската работилница неслучайно бе до 100-годишната фурна в селото

Десетки деца посетиха Център за занаяти, който отскоро събира малки и големи в кюстендилското село Раждавица. Организатор на нестандартната проява е Етноцентър „Рубин“ в лицето на Борислав Крумов.

През днешния ден втора група от дечица посещава селото, в което е прекарал част от живота си Свети Иван Рилски. Неслучайно мястото на детската работилница беше избрано да е именно до 100-годишната фурна в Раждавица, която Крумов реставрира преди Великденските празници.

„За децата беше най-интересно опинчарството в миналото. Единственият кошничар в региона бай Димчо Занев им показа и майсторлък при направата на кошници и опинци. Беше страшно забавно и в ателието на леля Николинка, която представи традицията за обработка на конопа“, обяви пред ИНФОМРЕЖА Борислав Крумов.

Като атракция за всички присъстващи бяха стадо овце от селото, които се превърнаха в истински манекенки и дефилираха около децата, част от които за първи път виждат такъв вид животно на живо.

В края на работилницата всички гости си тръгнаха с много настроение и заредени с положително емоции от преживяното, а част от тях обещаха отново да се върнат в село Раждавица, където редом до бай Димата да плетат кошници и да възраждат характерните за региона стари занаяти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK