Разлог отбеляза 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимки: Община Разлог

Признателни потомци отдадоха почит на паметника на Илинденци

Тази година се навършват 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. То е не просто драматично, то е едно пулсиращо историческо събитие, защото остава не само в паметта, а по един или друг начин влияе в настоящето. 

В знак на признателност и почит на паметника на Илинденци в местността Предел, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край, венци и цветя поднесоха кметът на община Разлог - инж. Красимир Герчев, председателят на Общински съвет д-р Мария Копанарова, Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански , както и евродепутатът Ангел Джамбазки.

За да почетат паметта на загиналите участие взеха фолклорна група „Разложки мераци“ и духов оркестър към Народно Читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г."

Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес, като напомни за огромната жертвоготовност на участниците в него.

„И нашият Разложки край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското- Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме. Защото и тук имаме над 200 убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия. Прекланяме се пред духовната сила и саможертва на героите за национално освобождение! Поклон пред тяхната решителност и героизъм!“, изрече в словото си кметът на Разлог – инж. Красимир Герчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK