Цветанов държа лентата, прерязана от Камбитов на обновения център/ СНИМКИ+ВИДЕО+ЗВУК

Снимка: Infomreja.bg

На официална церемония бе прерязана лентата на ремонтирания площад „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград.

Специално за повода пристигна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе посрещнат от кмета Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михаилов и координатора на ГЕРБ Даниела Савеклиева.

При прерязването на лентата Цветанов каза, че протоколът ще бъде нарушен. Той, заедно с председателя на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков  държаха лентата, която бе прерязана от кмета и две красиви момичета в носии.

След встъпителните думи от страна на градоначалника, последван от Цветанов, Ансамбъл „Пирин“ – емблемата на Югозапада, поде празничното събитие.

Като част от програмата бе дебютът на „пеещите“ фонтани, за които Камбитов каза, че не са били предвидени в проекта, но пък са допринесли за прекрасната визия на площада.

Кметът се обърна с благодарност към онези, които преди повече от 30 години са изградили красивия архитектурен комплекс с централния площад, превърнал се в емблема на Благоевград.

„Подходихме много отговорно при реализирането на този проект, за да не нарушим художествената и архитектурна цялост на комплекса, като надградихме направеното преди нас и сега жители и гости на Благоевград ще се радват на пеещи фонтани”, посочи кметът Камбитов.

Той подчерта, че реализирането на този проект и на десетките други проекти за стотици милиони, изпълнени в Благоевград, са благодарение на успешната държавна политика и силното правителство на Бойко Борисов.

Центърът е обновен със средства от европроект „Благоустрояване на градската среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” и е на стойност 5.5 млн. лв., а сградата на общината – с 3.5 млн. евро.

За реализирането и на двата ремонта Камбитов призна, че е имало много трудности и препятствия, които обаче са преодолети, а проектите са изпълнени в срок, поради което няма наложени санкции на общината.

Според Цветан Цветанов кметът на Благоевград Атанас Камбитов се е доказал като един от най-успешните кметове в страната не само с десетките реализирани проекти с европейско финансиране, но и с десетките санирани блокове по Националната програма за енергийна ефективност.

„Важно е да съхраните това, което е направено, и да го надградите. Построеният преди повече от 30 години централен площад, който е обновен сега, е пример за последователност, приемственост и надграждане”, отбеляза Цветан Цветанов.

Той разказа как по време на своите обиколки из страната всички граждани му споделят своите надежди националната програма за енергийна ефективност да продължи. 

„Нашата работа трябва да е насочена към това гласът на България в Европа да се чува както досега. Пресен пример за това е бюджетът от 18 млрд. лв. за България за периода 2021-2027 година, който Европейският парламент одобри. Това е рекорден бюджет - 4 млрд. лв. повече европейски средства за България. Всички те ще отидат в българските общини и ще подобрят средата на живот, от което ще се възползват и симпатизантите на БСП“, завърши зам.-председателят на ГЕРБ.

Дадохме европейски облик на гарда, допълни Камбитов.

Доволен съм от постигнатото с това, че спазихме всички условия и параметри на проекта. Направихме нещо, което прилича на предишното, но с най-модерни технологии. Надявам се, че следващите 40 години няма да има нужда от ремонт. Трябва да бъдем благодарни на кмета Причкапов, на всички, участвали в това изграждане, на архитект Агура. Ние използвахме опита на хората, работили в изграждането на този площад.

Имаше много проблеми, които нямаше как да бъдат предвидени, изникнаха във времето, но всичко се случи в срок и качествено, отбеляза Камбитов.

Ако нямаше тази европейска солидарност, този проект нямаше да се случи, категоричен бе градоначалникът.

Кулминация  в програмата бе пускането на фонтаните -  красиво изпълнение на водата, съчетано с цветове и в такт с музиката.  За първи път в историята на града ни има такава инсталация и фонтаните изглеждат толкова красиви и интересни за жителите и гостите.

По време на пищната церемония присъстваха още Н. Пр. Митко Солаков- Почетен консул на Казахстан, общественият посредник на Благоевград доц. Валентин Василев, секретарят на община Благоевград София Янчева, инж. Захари Донев, арх. Иван Калпачки, заместник- кметовете на Благоевград, общински съветници, директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване и човешки ресурси“, представители на институции, общественици, граждани и медии.

Участие в богатата програма взеха емблемите  на Благоевград, ансамбъл „Пирин“ и Биг бенд - Благоевград. Малките грации от КХГ „Пирин“ представиха сложни съчетания и предизвикаха бурни аплодисменти в центъра на областния град. Младият талант Александрина Механджйска изпълни  „Песен за Благоевград“.

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK