Целият елит на ДПС със забрана да влиза в Турция

Снимка: ДПС

Не само Ахмед Доган и Делян Пеевски, а цели 136 български граждани са в неофициален черен списък на Турция. В топ 30 са и тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, бивши министри, популярни настоящи общински кметове и ключови депутати, съобщи 24rodopi.com, като се позова на източници от ръководството на авторитетна изселническа организация. 

Наличието на неофициален списък е потвърдено и от бивш висш държавен служител, с когото също е проведен „международен разговор със запитване дали ще влезе в новата партия на Лютви Местан“. Към 18 февруари обаче от списъка е отпаднал един бивш народен представител, който е декларирал, че ще се включи в новата партия ДОСТ. Очаква се учредителното събрание на новата формация да се проведе в близките дни. 

Според изданието седмица преди турските медии да обявят, че Доган и Пеевски са със забрана да влизат в Турция, гранични служители на „Капъкуле“ са подложили на психоатака виден функционер на ДПС. То се позовава на двама независими източници, пожелали да останат анонимни.

Председател на общински съвет в община под контрола на ДПС е пътувал за Турция и безпроблемно е минал проверката на българския граничен пункт „Капитан Андреево“, но при паспортната обработка от турска страна, е последвала „психоатака“. Турският полицай се обърнал към него с „ихбар вар“, което според изданието значи, че има сигнал срещу него. Проверката е продължила над час, но не са установени нередности и общинарят продължил напред. 

Функционерът на ДПС отказва официален коментар и настоява самоличността му да не бъде разкривана, за да не създава допълнителни притеснения на роднините си в Турция. 

Санкцията срещу Пеевски е заради два доклада, пише още 24rodopi.com. Първата жалба в Анкара е срещу медиите на Пеевски и е подадена от български депутат, който на 6 януари е разговарял с високопоставено правителствено лице в турската столица.

 

КОМЕНТАРИ

Гост22:55 - 20.02.2016
А така. Нека.Един да не остане в ДеПеСе.
ddd20:33 - 20.02.2016
Явно на някои им се иска Ататюрк но когато дойдат избори са сред мюсюлманите друга песен пеят. Иде видов ден гн просветен. Тааа да му се невиди сигурно и на мовзолея няма да могат да му отидат.
някой11:23 - 20.02.2016
до просветения Кемал Ататюрк е Помак от Македония,роден е до Солун.Това със забраната не е вярно кой ли некадърник го измисли.
Просветен08:37 - 20.02.2016
Да се подиграваш с Ататюрк е висша форма на политическа простотия! Помашка простотия! Само плебеи и примати могат да направят това Asane!

FACEBOOK