22 години затвор за убийството на тригодишното дете в с. Слана бара

Снимка: Фокус

С решение на Върховния касационен съд Николай Шанков е осъден на двадесет и две години „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване за извършено от него убийство на тригодишната Аксиния Викториева (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 115 от НК).

Шанков е осъждан неколкократно за извършени престъпления от общ характер. От септември 2016 г. той живеел на съпружески начала с Димитрана Георгиева и трите й деца, първоначално в кв. „Нов път“ в Видин, а по-късно в кравеферма в с. Слана бара.

През декември 2016 г. Шанков бил осъден с наложено ефективно наказание и до 21.03.2017 г. се намирал във Врачанския затвор, когато бил условно предсрочно освободен, с изпитателен срок от един месец и двадесет дни.

От затвора той се върнал при Георгиева, като заедно с нея работели в кравеферма в с. Слана бара и заедно с трите й деца обитавали стопанския двор. Мъжът често посягал на децата в отсъствие на майката, като поради тази причина, едното от тях – шестгодишният Ангел, избягало при баба си в с. Новоселци.

На 07.05.2017 г. Георгиева отишла с кравите на паша, а Шанков останал в обора. След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където се намирали двете дъщери на Георгиева. Най-малката от тях - тригодишната Аксиния, се събудила и започнала да плаче. Момичето било родено недоносено, имало забавено развитие, не можело да ходи самостоятелно и да говори.

Въпреки недоволството на Шанков, детето продължавало да плаче и той започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото. Осъденият съблякъл момичето голо, ударил го с желязна тръба по главата, вследствие на което то паднало. Побоят продължил с ритници и удари, докато тригодишната Аксиния спряла да диша и да реагира.

Шанков завил телцето на детето с яке и отишъл при свидетелка И., за да извика линейка, като се опитал да я заблуди, че момичето е паднало само от леглото. Пристигналият на място лекарски екип установил, че детето е мъртво, както и че по тялото и главата му има видими следи от насилие. Пред полицейските служители Шанков признал за стореното.

Първоинстанционната присъда е била постановена по реда на съкратеното съдебно следствие (подсъдимият е признал изцяло фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за това). С нея на Шанков е било определено наказание „доживотен затвор“, което поради съкратеното съдебно следствие е било заменено от съда с „Лишаване от свобода“ за срок от двадесет и пет години.

С въззивното решение на Софийския апелативен съд присъдата е била изменена, като при условията на съкратеното съдебно следствие наложеното на Шанков наказание е било намалено на двадесет и две години „Лишаване от свобода“. Съдът е приел, че то е адекватно по вид измежду предвидените алтернативи.

Подсъдимият е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец - майка на жертвата, сумата от 80 000 лева, представляваща обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Присъдата не подлежи на обжалване и протест.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK