Цацаров се срещна със Синдиката на служителите на затворите

Снимка: Прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров прие по тяхна молба ръководителя на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и заместника му Радослав Мартинчев.

Гостите бяха запознати с резултатите от проверката, извършена от прокуратурата в местата за лишаване от свобода на територията на страната от 2015 г. до настоящия момент, както и с препоръките, които, съобразно правомощията по ЗИНЗС, главният прокурор е отправил до съответните министри на правосъдието (Христо Иванов и Екатерина Захариева).

Основните констатации и препоръки са свързани с критичното съотношение на броя на надзирателите спрямо лишените от свобода, както и с наличието на незаети щатове за охранителния състав.  Изразено е становище, че проблемите не са преодолени досега.

Главният прокурор и ръководството на ССЗБ се обединиха в становището си за безусловната необходимост да бъде установено по нормативен път съотношението между броя на лишените от свобода и броя на охраняващите ги надзиратели. Това съотношение следва да е съобразено с европейските стандарти и с конкретните условия за всеки затвор и затворническо общежитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK