Цацаров поиска временно отстраняване на прокурор от Благоевград

Сотир Цацаров, снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска временно отстраняване от длъжност на прокурор. Това стана по време на заседание на от Прокурорската колегия на ВСС, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Временно отстраняване от длъжност е поискано за прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура - Благоевград. Причината - повдигнато й е обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при катастрофа.

Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийската градска прокуратура, по което на 04 април 2019 г. на прокурор Райна Бачева е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 288 пр. 2-ро от Наказателния кодекс, извършено на 25 юни 2015г.

Обвинението срещу прокурор Райна Бачева е за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районна прокуратура- Благоевград.

На 25 юни 2015 г. в Благоевград Бачева е осуетила наказателно преследване срещу Владислав Г.Е. с цел да го избави от наказание. Катастрофата е станала на 25 юни 2015 г. около 17,00 ч. в Благоевград, на пешеходна пътека тип "Зебра". Владислав Г. Е. нарушил правилата за движение по пътищата и причинил на пешеходеца Е. Р. Т. средна телесна повреда по непредпазливост.

Прокурор Райна Бачева е била дежурна тогава. Тя е уведомена от дежурния разследващ полицай при 02 РУ на МВР Благоевград. Вместо да разпореди неотложни процесуално следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да започне административно наказване на дееца.

Разследващите са установили, че още преди да научи за катастрофата по служебен път, тя вече е била уведомена за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с извършителя на деянието.

Според чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да започне и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Полицейска Мафия19:51 - 09.04.2019
Прокуратурата и Полицията са свързани с интересите на определени хора.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK