Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров

© Асен Тонев, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в 42-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на „Атака" Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него, съобщи dariknews.bg.

Това стана ясно от съобщение на прокуратурата.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия".

На 6 януари от Районната прокуратура във Варна е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

С постановление от 7 януари Районната прокуратура във Варна е изпратила досъдебното производство на Софийска градска прокуратура по компетентност, тъй като според събраните до момента доказателства е установено, че извършителят е лице с имунитет.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че народният представител Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. 325 ал.2 от НК, а именно - извършил е непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта -полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията, се посочва още в съобщението на прокуратурата.

Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари в гр. Варна, Сидеров е причинил на Костадин Колев - полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му (престъпление по чл. 131 ал.2 от НК).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK