Цацаров: Няма установени престъпления за манипулиране на системата БАЦИС

Снимка: Прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и директорът на Дирекция „Митници“ Георги Костов бяха изслушани в зала „Изток“ на Народното събрание относно информация от ДАНС и прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Изслушването беше организирано от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и от Комисията по бюджет и финанси.

„Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас, които са и автори на сигнала, не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС“, заяви главният прокурор. По думите му няма безстопанственост, длъжностно или компютърно престъпление. Цацаров цитира и постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура Емилия Варадинова, която е установила пропуски, но не и престъпления по смисъла на закона. „Липсата на логофайлове за одит на системни процеси, осъществявани комуникации, достъп и др. в ИКУНК, не позволява да се определи еднозначно нерегламентиран достъп и манипулации. Използването на една и съща парола за осъществяване на достъп до ИНКУК за всички данъчни складове в страната, позволява системата на национално ниво да бъде лесно дестабилизирина“, се казва още в прокурорското постановление.

„Няма данни за манипулации на БАЦИС, всички анонси в тази посока са политически провокации“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев посочи, че при проверката е анализирана цялата налична информация, но не е констатирала нарушения.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов каза, че системата БАЦИС работи от 5 г. и за този период е отчетен ръст от 23.1 % акцизни приходи в държавния бюджет.  От началото на работата на системата има 930 млн. лв. ръст, допълни Костов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK