Спецпрокуратурата и ДАНС разследват за шпионаж движение "Русофили"

Юрий Борисов, снимка: БГНЕС, архив

Засега няма информация за повдигнати обвинения

Специализираната прокуратура, подпомагана от ДАНС, води досъдебно производство за предполагаем шпионаж, по което в понеделник в следствието бяха отведени и призовани на разпит няколко представители на Национално движение "Русофили". Засега няма информация за повдигнати обвинения.

Това се разбра от кратко съобщение на разследващите, огласено часове, след като в. "Дума" съобщи, че бившият му главен редактор Юрий Борисов е бил арестуван, позовавайки се на съпругата му Дора Чичкова.

Потърсена за коментар от Свободна Европа, тя потвърди информацията за ареста на Борисов. По думите ѝ той е бил отведен след около 4-часов обиск в семейното им жилище, от което са били иззети компютърът и телефонът му, както и документи. По-късно в понеделник Чичкова заяви пред БНР, че съпругът ѝ е бил освободен.

Разследващите са представили само определение за обиск на съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд, но не и заповед за задържане, разказа още Чичкова пред Свободна Европа. От съдебното определение става ясно, че то е направено след закрито заседание на спецсъда на 4 септември. Обискът е поискан от специализираната прокуратура по нейно разследване за шпионаж.

Въпросното досъдебно производство е образувано на 3 юли по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той предвижда между 5 и 15 години затвор за хора, поставили се "в услуга на чужда държава или на чужда организация", за да ѝ служат като шпиони, без да са издали информация, която представлява държавна тайна.

Все още не е ясна съдбата на председателя на "Русофили" и бивш депутат от БСП Николай Малинов, който според неофициална информация също е отведен в следствието. Той не отговаряше на мобилния си телефон през целия ден.

В момента Юрий Борисов е секретар на Национално движение "Русофили". На своя сайт организацията се представя като "гражданска, неправителствена организация", учредена в София на 19 януари 2003 г. "Основната цел на движението днес е да развива приятелството и сътрудничеството между България и Русия на основата на историческите традиции, православно-християнските и славянските идеи и ценности", пише още на сайта на движението.

Като свидетели в специализираната прокуратура са били призовани главният секретар на движението Кристина Иванова, зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП и други членове на Изпълнителното бюро на организацията, твърди "Дума".

Сред разпитаните е и политологът Живко Георгиев, който е бил питан какви изследвания е правил по поръчка на чуждестранни организации, включително близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания, научи Свободна Европа. Очаква се от държавното обвинение да огласят повече подробности във вторник. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK